Oekraïne-expert Witte Huis getuigt over telefoongesprek met Oekraïense president

De Oekraïense president Volodimir Zelenski met de Amerikaanse president Donald Trump.
AFP De Oekraïense president Volodimir Zelenski met de Amerikaanse president Donald Trump.
De hoogstgeplaatste Oekraïne-expert binnen het Witte Huis maakte twee keer zijn zorgen over Trumps pogingen om druk uit te oefenen op Kiev over aan een overste. Vandaag zal hij in het Huis van Afgevaardigden, in het kader van het impeachment-onderzoek tegen de Amerikaanse president, getuigen. In zijn openingsstatement zal hij het onder meer hebben over het "plichtsbesef" dat hem ertoe bracht twee keer zijn zorgen duidelijk te maken, weten CNN, Washington Post en New York Times. De man was bij het gesprek dat Trump in juli had met de toen net verkozen Oekraïense president Volodimir Zelenski.

De man, luitenant-kolonel Alexander Vindman, zal de parlementsleden vertellen dat een Oekraïens onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden en het gasbedrijf waarmee Bidens zoon Hunter banden had, de Amerikaanse nationale veiligheid zou ondermijnen. In het bewuste telefoongesprek zou Trump zijn Oekraïense collega herhaaldelijk gevraagd hebben om zo'n onderzoek te openen - de kans bestaat dat Biden volgend jaar Trumps tegenstander wordt bij de presidentsverkiezingen.

"Ik was bezorgd over het telefoongesprek", aldus de verklaring die Vindman volgens de Amerikaanse media zal voorlezen. "Ik dacht niet dat het gepast was een buitenlandse regering te vragen een onderzoek te voeren naar een Amerikaans burger, en ik was ongerust over de implicaties voor de steun van de Amerikaanse regering voor Oekraïne."

De luitenant-kolonel, een gedecoreerde Irak-veteraan, zegt dat hij een patriot is. "Het is mijn heilige plicht en eer om ons land te verdedigen en te steunen, ongeacht partij of politiek", aldus zijn verklaring. Het Witte Huis had verboden om mee te werken met het impeachment-onderzoek.

In zijn verklaring zal Vindman ook zeggen dat hij niet de klokkenluider is die de hele zaak enkele weken geleden in gang zette. Maar zijn verklaring zal elementen uit die klacht bevestigen en verder uitdiepen.

Met Vindman getuigt er voor het eerst iemand die het telefoongesprek met Zelenski bijwoonde.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Vandamme

  Hij zal ook dit (weer) overleven en misschien een tweede ambtsperiode tegemoet gaan. Pech voor zijn haters. #notmypresident#badlosers

 • wim Goossens

  @ Fons Casteels en alle Trumpianen hier: het zal wel weer fake news zijn, de gedecoreerde luitenant-kolonel en Irak-veteraan zal wel een "democrat" zijn ..., alles zal wel weer goed zijn om deze rechtstreekse getuige zwart te maken want voor jullie zijn de woorden van jullie "god" Trump de enige waarheid ...

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Eén foto is meer dan duizend woorden waard.

 • Frans Peeters

  Een corrupte boel om te blijven onrust stoken en wapenhandel in dit gebied met doden als gevolg wat deze president nu niet meer doet, pech Trump

 • August Leemans

  Er zijn dan toch nog Amerikanen die eerlijk zijn en hun vaderlandsfierheid hoog in het vaandel dragen los van corruptie en manipulatie. Trump is nu al bezig met al zijn mogelijke kandidaten zwart te maken.