Oekraïne en Rusland werken aan nieuwe gevangenenruil

AP
Oekraïne en Rusland werken aan een nieuwe gevangenenruil. Afgelopen weekend wisselden de buurlanden ook al 200 mensen uit die tijdens het conflict in Oost-Oekraïne in handen van de vijand waren gevallen.

Oekraïne en Rusland ruzieden de afgelopen jaren over onder meer Oost-Oekraïne, dat in handen is van door Moskou gesteunde rebellen. Sinds het aantreden van de Oekraïense president Volodimir Zelenski is er enige toenadering.

Zelenski belde vandaag opnieuw met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Ze spraken af "om meteen te beginnen met het samenstellen van lijsten met te bevrijden Oekraïners", laat Zelenski weten. "Oekraïners van de Krim, die op de Krim en in Rusland zijn, inbegrepen, evenals Russen in Oekraïne." Rusland repte na het telefoontje niet van een nieuwe ruil.

De Oekraïense regering moest de gevangenenruil de afgelopen dagen verdedigen, omdat zij onder anderen leden van de oproerpolitie heeft overgedragen. Die zouden hebben geschoten op demonstranten tijdens de revolutie die het pro-Russische bewind in Kiev ten val bracht.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.