Oekraïne en pro-Russische rebellen hebben 200 gevangenen uitgewisseld

Pro-Russische separatisten begeleiden een groep gevangenen.
AP Pro-Russische separatisten begeleiden een groep gevangenen.
De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land hebben vanochtend in het grensgebied in totaal 200 gevangenen uitgewisseld. Dat meldden de machthebbers in Kiev vanmiddag op Facebook.

De gevangenenruil was onderdeel van het akkoord dat de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski afgelopen maand in Parijs sloten. Zelenski had eerder dit jaar al aangegeven te willen streven naar vrede in het oosten van het land. De gevangenenruil die vandaag begonnen is, noemde hij eerder zijn moeilijkste taak van het jaar. 

Gevangenen in bussen op weg naar het uitruilpunt.
AP Gevangenen in bussen op weg naar het uitruilpunt.

Op beelden die deze ochtend vrijgegeven werden, is te zien hoe twee bussen van de separatisten toekomen op een terrein nabij Odradivka, in de door Kiev gecontroleerde zone, zo’n 10 kilometer verwijderd van de grens. Oekraïne zag 76 gevangenen terugkeren, terwijl er respectievelijk 61 en 63 gevangenen werden overgedragen aan de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk en Loegansk. Het was volgens journalisten ter plaatse niet mogelijk de identiteit van de vrijgelaten gevangenen te achterhalen.

REUTERS

Het conflict in het oosten van Oekraïne sleept aan sinds 2014 en heeft het leven gekost aan meer dan 13.000 mensen. In september wisselden Kiev en Moskou ook al 70 gevangenen uit, onder wie symbolische figuren zoals de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. 

“Ik ben gelukkig”

“Dit is heel goed, ik ben gelukkig”, verklaarde de Oekraïense president Volodimir Zelenski toen hij zijn landgenoten ontving op de tarmac van de luchthaven van Kiev. De uitwisseling kon volgens hem elk moment nog mislukken.

Ook zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin was tevreden. Dat liet hij weten in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De gevangenenruil werd al voorbereid sinds de Poetin en Zelenski begin december een akkoord bereikten over het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat gebeurde onder bemiddeling van Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.

Het conflict sleept aan sinds 2014 en heeft het leven gekost aan meer dan 13.000 mensen. 

EPA
EPA
AFP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hans De Landsheere

    als het zo goed is in RUS en ze onderwijs willen in hun moedertaal (dewelke ?), dan konden ze toch emigreren naar RUS ? bevolking is toch aan het dalen in RUS, dank zij de zeer goede levensomstandigheden....(althans voor 0,01% v/d bevolking)….

  • Fons Casteels

    Inderdaad Vic Lenaerts, Poetin steunt de Oost-Oekraïners. En gelukkig maar, want de rest van de wereld laat hen aan hun lot over. Hun eerste eis was trouwens geen onafhankelijkheid, maar onderwijs in hun moedertaal. Pas nadat de 7 miljoen Oekraïners door Kiev werden uitgesloten voor de nationale verkiezingen, en nadat Kiev in 2013 zelfs hun scholen, ziekenhuizen en rusthuizen plat bombardeerde, werd de steun voor onafhankelijkheid in de regio groter.

  • Vic Lenaerts

    Putin beweerde toch steeds dat Rusland niets te maken heeft met die pro-Russische separatisten ! Hoe kan hij dan een gevangenen ruil organiseren . Putin heeft de Krym en de Donbass Donetsk ingenomen en zal die regio niet meer verlaten, enkel heeft hij zich misrekend aan de hoge kost van deze bezetting en vooral de hoge prijs van die huurling soldaten en de hoge kosten voor energie levering in de Krym. . .