Oekraïne en Canada sluiten zich aan bij MH17-procedure tegen Rusland

De procedure bij het Europees Hof staat los van de strafrechtelijke procedure die het Joint Investigation Team is gestart bij de rechtbank Den Haag.
EPA De procedure bij het Europees Hof staat los van de strafrechtelijke procedure die het Joint Investigation Team is gestart bij de rechtbank Den Haag.
Oekraïne en Canada hebben zich aangesloten in een MH17-rechtszaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat meldt advocaat Sander de Lang namens de nabestaanden. In de procedure stellen zij Rusland aansprakelijk voor de raketaanval. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

Nabestaanden hebben de klacht tegen Rusland in 2016 ingediend. Op 4 april van dit jaar liet het Europees Hof weten de klacht in behandeling te nemen. Deze week hebben Oekraïne en Canada zich achter de klacht geschaard. Van andere landen is dat nog onzeker. België heeft laten weten niet deel te nemen.

De procedure bij het Europees Hof staat los van de strafrechtelijke procedure die het Joint Investigation Team is gestart bij de rechtbank Den Haag. Een uitspraak zou kunnen leiden tot een schadevergoeding, al is het de vraag of Rusland die zou betalen. Het land is aangesloten bij het Europees Hof, maar er staat in de Russische wet dat het een vonnis van dat tribunaal naast zich neer mag leggen.

Rusland heeft tot 3 september om inhoudelijk te reageren op de klacht van de nabestaanden.

Schadevergoeding

In mei liet het Nederlandse kabinet weten zich aan te sluiten bij de zaak bij het EHRM, die tot een schadevergoeding zou kunnen leiden. De zaak staat los van de strafrechtelijke procedure die het Joint Investigation Team is gestart bij de rechtbank in Den Haag.

Van de 298 inzittenden die bij de ramp om het leven kwamen, kwamen er 196 uit Nederland. Zes slachtoffers waren Belgen of hadden de dubbele Belgisch-Nederlandse nationaliteit. 

De premier van Maleisië gaf vorige maand scherpe kritiek op de laatste bevindingen van het Joint Investigation Team. Hij concludeert dat die bevindingen ‘niets anders dan van horen zeggen’ zijn. Bekijk de video:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Nederland heeft veel meer handelsbetrekkingen met Rusland dan met Oekraine ! volgens jullie gaan ze dat willens nilles in gevaar brengen. wat een logica ! Er zijn bewijzen te over maar dan moet je wel dossierkennis hebben en die hebben jullie zeer beslist NIET !

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Oekraine hoeft niet uit de wind gezet te worden. de feiten spreken voor zich. punt aan de lijn.

 • Luc Lepoudre

  Canada natuurlijk als lid van de Navo. Maleisië blijft wel veel nuchterder en wantrouwig tegenover het circus van het JIT dat Oekraïne uit de wind moet zetten.

 • paola nerozzi

  Okraiene is ook schuldig en niet altijd Rusland