Oekraïense VN-agent in Kosovo overleden aan verwondingen

UNKNOWN

Een Oekraïense politieagent van de VN-missie in Kosovo (Unmik) is vandaag overleden aan de verwondingen die hij maandag had opgelopen in de Noord-Kosovaarse stad Mitrovica bij schermutselingen met de lokale Servische bevolking. Dat heeft de Kosovaarse politie gemeld.

Het geweld brak uit nadat de Unmik- en de KFOR-troepen maandagochtend het gebouw in Mitrovica bestormd hadden waar twee VN-rechtbanken gevestigd zijn. Dat gebouw was sinds vorige vrijdag bezet door Servische manifestanten. Volgens officiële cijfers werden er maandag 53 Serviërs opgepakt. De actie wekte echter de woede op van de Servische bewoners die de internationale ordetroepen bekogelden met onder meer stenen en molotovcocktails. De enkele honderden betogers konden zo'n 20 van de opgepakte Serviërs opnieuw bevrijden.

Er vielen iets meer dan 100 gewonden: onder andere 22 Poolse agenten van de VN-missie in Kosovo (Unmik), acht Franse soldaten van de NAVO-troepenmacht KFOR, en een zeventigtal Serviërs. Een aantal voertuigen van Unmik en KFOR werd vernield.

Aan de ontruimingsactie namen tussen de 50 en 60 Belgische NAVO-militairen - of twee pelotons - deel. Onder hen raakte niemand gewond. (afp/ka)