Oekraïense president verdedigt enscenering van moord op journalist: "Liever dat Russische geheime diensten hem hadden vermoord?"

De Oekraïense president Petro Porosjenko met journalist Arkady Babchenko.
EPA De Oekraïense president Petro Porosjenko met journalist Arkady Babchenko.
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in een interview met de Spaanse krant El País de enscenering van de moord op de Russische journalist Arkady Babchenko in Oekraïne verdedigd. "Zouden de mensen die kritiek hebben dan liever gehad hebben dat de Russische geheime diensten deze journalist hadden vermoord?", aldus Porosjenko.

De Oekraïense politie had op 29 mei aangekondigd dat Babchenko, die bekendstaat als een criticus van de Russische president Vladimir Poetin, werd doodgeschoten. Maar een dag later werd tijdens een persconferentie duidelijk dat de moord in scène was gezet door de Oekraïense veiligheidsdiensten. Aanleiding zou de geplande moord op de journalist zijn geweest door Rusland.

Beschermen

De zet leidde tot kritiek, niet alleen vanuit Rusland, maar ook van internationale journalistenverenigingen. Reporters Zonder Grenzen noemde het "dieptreurig en betreurenswaardig dat de Oekraïense diensten de waarheid geweld hebben aangedaan, wat hun motief ook was".

In El País verdedigt de Oekraïense president nu de beslissing, en stelt dat de andere optie was om de Rus te laten vermoorden. "Als we de persvrijheid moeten verdedigen, als we de journalisten moeten beschermen, dan moeten we dergelijke technieken gebruiken", aldus Porosjenko.

Lijst

De Oekraïense geheime diensten "hebben de schuldige opgepakt en in een zeer nabije toekomst zullen ze aantonen van wie hij het geld, de orders en de lijst van journalisten om te doden had gekregen", zei de president nog. 

Over het vermoedelijke bestaan van een lijst met 30 journalisten die een doelwit zouden zijn in Oekraïne en lidstaten van de Europese Unie gaf Porosjenko weinig commentaar. Hij heeft daarover zelf geen informatie uitgewisseld met andere overheden, maar stelt dat de geheime diensten van de verschillende landen met elkaar in contact staan. Porosjenko heeft gisteren in Madrid de nieuwe Spaanse premier Sedro Sanchez ontmoet.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gery De Mol

  Porosjenko, de grap van oekraine!!! Schurkenstaat!!! Als rusland deze onnozelaar dood wilde zou dat zo geweest zijn.

 • Nicolas Ivanov

  We wisten al met de MH17 dat deze lui ongeloofwaardig waren. Nu is het bewezen.

 • Sharon Debeul

  Jullie hebben jullie eigen Oekraïense geloofwaardigheid eerder vermoord.

 • Ramon Simon

  Dat verhaal klopt langs geen kanten. Je kan hem ook beschermen, zoals Wilders ook dag en nacht beschermt word. Als je een dood in scene zet doe je dit om iemand te laten verdwijnen, niet om de dag erna hem voor heel de wereld een persconferentie te laten geven. Als Rusland hem dood wou wel dan nu nog altijd, dan ben je niet veilig tot je dood bent.

 • Hugo Bavré

  Prima werk van de Oekraïense geheime diensten. Het doel heiligde de middelen. Het werd hoog tijd dat de opdrachtgevers voor de moorden van de laatste decennia op tegenstanders van, al dan niet gecamoufleerde, autoritaire regimes ontmaskerd worden.