Oekraïense president: “Trump kan mij niet onder druk zetten”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski.
AFP De Oekraïense president Volodimir Zelenski.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat niemand hem onder druk kan zetten... behalve zijn zoon. Dat gaf hij als antwoord op de vraag van journalisten of de Amerikaanse president Donald Trump hem tijdens een telefoongesprek in juli onder druk had gezet.

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben gisteren een formeel onderzoek voor een afzettingsprocedure tegen Trump gestart. 

Ze beschuldigen hem ervan Oekraïne te hebben gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke corruptie door de potentiële presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Trump zou de Oekraïense president acht keer hebben gevraagd een onderzoek in te stellen naar Biden, Zelenski zou die hulp hebben geweigerd.

De Amerikaanse president doet het onderzoek af als “een heksenjacht”. Hij maakte ook bekend dat hij vandaag zijn telefoongesprek met Zelenski openbaar zal maken. Volgens Trump was het een “vriendelijk en totaal gepast gesprek”.

"Niemand kan druk op mij uitoefenen omdat ik de president ben van een onafhankelijke staat," reageerde Zelenski zelf vandaag in New York. "De enige persoon die druk op me kan uitoefenen ... is mijn zoon, die zes jaar oud is", zei hij, voorafgaand aan een ontmoeting met Trump.

Bekijk ook: Democraten starten afzettingsprocedure tegen Trump

Bekijk ook: Hoe werkt de afzettingsprocedure tegen Donald Trump?
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Of die uitspraak wel klopt? Hoeveel dagen is hij nog president als hij de USA tegen de haren in strijkt?

 • Albert VanLaeken

  De democraten zijn volledig de pedalen kwijt. Hun "afzettingsprocedure" zal een slag in het water zijn, Trump komt hier sowieso als grote winnaar uit. Underdog en gelijktijdig president zijn, de tweede ambtstermijn van Donald is al bijna een feit met zulke dwaasheden.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Gewoon degoutant dat Trump, om persoonlijk gewin, er niet voor terugdeinst de president van Oekraine in discrediet te brengen. Als politiek leider had hij moeten weten dat de oude garde hier in Oekraine met argusogen volgen wat Zelensky doet en niet doet. Ze zijn hem liever kwijt dan rijk. Acht keer stelde hij de vraag. Acht keer ! Hij had al van de eerste keer Zelensky moeten gerust laten.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Zelensky is niet onder druk te zetten. Hij heeft het voordeel dat nog politiek maagdelijk is en hij heeft een duidelijke missie. Dat heeft hij al laten weten. De oude Oekrainse politieke fosielen spartelen als vissen op het droge.

 • Geert Cerstiaens

  De hoeveelste is dit al?