Oekraïense president pleegt telefoontje met Poetin na 4 doden in oosten van Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en Kremlinleider Vladimir Poetin.
EPA De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en Kremlinleider Vladimir Poetin.
Na de dood van vier regeringssoldaten in het oosten van Oekraïne heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky met Kremlinleider Vladimir Poetin getelefoneerd. "Ik vraag u uw invloed te gebruiken op de andere zijde, zodat een einde komt aan de moord op onze mensen", zei hij aan Poetin. Dat liet hij nadien zelf aan enkele journalisten weten. 

Het telefoongesprek duurde volgens Zelensky heel lang. Het was de tweede keer dat de twee staatshoofden rechtstreeks met elkaar spraken.

Poetin voerde volgens een mededeling van het Kremlin aan dat de Oekraïense troepen het vuren moesten staken. Het vredesplan moet consequent uitgevoerd worden, klonk het. Tussen de conflictpartijen is een "constructieve dialoog" nodig.

Separatisten 

De regeringssoldaten waarover de twee belden, werden dinsdag bij gevechten met pro-Russische separatisten in het gebied Donetsk gedood, ondanks een bestand. Delen van Donetsk en Loehansk zijn sinds 2014 in handen van separatisten, die door Rusland gesteund worden.

Zelensky wil ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron contacteren om een gezamenlijke ontmoeting met Poetin te regelen. "Ik zou graag zien dat dit ongeacht alle eerdere diplomatieke afspraken kan plaatsvinden, zodat we op een menselijke manier met elkaar omgaan en begrijpen dat dit heel belangrijk is", zei Zelensky.

De Oekraïense president bestuurt de voormalige Sovjetrepubliek sinds mei. Een van zijn hoofdbeloftes in de kiescampagne was de beëindiging van het bloedige conflict in het oosten van Oekraïne. Volgens schattingen van de Verenigde Naties werden in het conflict al ongeveer 13.000 mensen gedood.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ray Van gucht

    Zylenski kan dit niet stoppen omdat rusland teveel belang heeft in donbass en Oekraïne terug wil bij rusland

  • ANN LIMBOS

    Dan is hij bij Poetin aan het verkeerde adres, want diene mens heeft altijd gelijk.! ?

  • jos duriau

    Zelensky bedoelt het goed , maar opboksen tegen die maffiarijken zal niet eenvoudig zijn , vraag het maar aan voormalig president Youschenho.