Oekraïense pilote Savtsjenko wil president worden

AFP
Net vrijgelaten uit de Russische gevangenis is de Oekraïense pilote Nadezjda 'Nadja' Savtsjenko al beginnen overwegen hoe zij haar patriottisme en "heldendom" in concrete vorm kan opzetten. Zelfs een kandidatuur voor het presidentsambt ziet zij zitten. Maar het liefst zou zij naar het leger willen terugkeren om weer als gevechtspilote aan de slag te gaan.

Savtsjenko, die woensdag uit Rusland naar Oekraïne was overgevlogen, stond vandaag in Kiev de pers te woord. De 35-jarige werd in 2014 in het Donbassbekken gevangengenomen.
    
Ruil
Savtsjenko maakte deel uit van een ruil: haar vrijlating in ruil voor het vrijlaten van twee Russen, veronderstelde militairen die in Oost-Oekraïne zouden gevochten hebben.

Zelf was zij in Rusland tot 22 jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij de dood van twee Russische televisiejournalisten. De pilote heeft steeds haar onschuld staande gehouden.
    
"Bereid met de duivel te praten"
Voor Savtsjenko staat sowieso de vaderlandsliefde voorop. Zo is zij ook bereid om met de Russischtalige separatisten in Oost-Oekraïne te onderhandelen om de vrijlating van andere gedetineerde Oekraïners te bekomen. Zij is zelfs "bereid om met de duivel te praten". Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, zijn nog 174 landgenoten opgesloten in Rusland en de Krim of gevangen genomen door de "rebellen".
    
Begin en einde van haar persconferentie riepen herinneringen op aan het recente Eurovisiesongfestival. Savtsjenko begon en eindigde met het zingen van het Oekraïense volkslied.