Oekraïens parlement ontslaat chef geheime diensten

Valentin Nalivajtsjenko.
Wikimedia Commons/Szczurekk Valentin Nalivajtsjenko.
De Verhovna Rada, het Oekraïense eenkamerparlement, heeft vandaag het ontslag gestemd van Valentin Nalivajtsjenko, de chef van de geheime dienst SBU. De SBU-baas lag al een tijd in conflict met het regime in Kiev, in het bijzonder met het machtige parket-generaal. Voor het ontslag van de 49-jarige Nalivajtsjenko stemden 248 afgevaardigden. De Rada telt 450 zitjes, maar niet alle zetels zijn bezet (onder andere door de Krim-kwestie).

Nalivajtsjenko werd eind februari 2014, net na de staatsgreep in Kiev, tot die machtige functie benoemd. Hij oefende de job al eerder uit tussen 2006 en 2010 (de periode van de pro-Westerse Oranjerevolutie).

Nalivajtsjenko, een bond- en partijgenoot bij Oedar van burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev, moest zich als SBU-baas buigen over talrijke dossiers betreffende corruptiezaken waarbij voormalige en huidige hoge Oekraïense functionarissen betrokken zijn.

Vorige week nog beschuldigde hij, volgend op de enorme industriële brand in een aardoliedepot nabij de hoofdstad, een voormalig procureur-generaal van het toedekken van en deelname aan het illegaal raffineren van olie. In dat dossier zei hij over stevige bewijzen te beschikken. De in februari ontslagen rechter is/was, via offshorebedrijven, een van de eigenaars van BRSM-Nafta.

Nalivajtsjenko worden "politieke ambities" toegeschreven.