Oeganda wil doodstraf voor homo's invoeren

Mensenrechtenorganisaties luiden de alarmbel. De Oegandese president Museveni wil de doodstraf invoeren voor homo's. Homoseksualiteit is verboden in het Oost-Afrikaanse land maar de politici willen nu een stapje verdergaan.

Wetsvoorstel
Er is een wetsvoorstel in de maak waarin homoseksuele betrekkingen tussen personen jonger dan achttien gesanctioneerd worden met de doodstraf. Ook homoseksuele betrekkingen door iemand met aids of hiv zal bestraft worden met de dood. Homoseksuelen hebben het sowieso zwaar te verduren in het Afrikaanse land waar ze vogelvrij verklaard zijn. Op de politieke steun kunnen ze dus ook al niet rekenen, integendeel.

"Amoreel"
Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch zijn niet te spreken over de nieuwste ontwikkelingen in Oeganda. "Het wetsvoorstel heeft als doel om de samenleving nog verder uit elkaar te drijven in Oeganda. Het is ook een poging om een van de meest gemarginaliseerde groepen opnieuw te treffen", zegt Scott Long van Human Rights Watch. "Het wetsvoorstel is niet alleen illegaal maar ook amoreel. Het criminaliseert een groot deel van de bevolking. De regering zou deze groep beter beschermen", besluit Kate Sheill van Amnesty International. (hlnsydney)