Oefenvlucht van Belgische legerhelikopter leidt tot redding drie drenkelingen voor Britse kust

Agusta 109-helikopters op de luchtmachtbasis van Beauvechain (Bevekom) in Waals-Brabant.
photo_news Agusta 109-helikopters op de luchtmachtbasis van Beauvechain (Bevekom) in Waals-Brabant.
Een oefenvlucht van een Belgische legerhelikopter heeft deze namiddag geleid tot de redding van drie drenkelingen in de Noordzee voor de Britse kust. Dat meldt de VRT en het nieuws wordt bevestigd door militaire bronnen.

De Agusta 109-helikopter merkte voor de Britse kust een gekapseisd vaartuig op. Het toestel van de Belgische luchtmacht had even voordien in het Oost-Engelse Norwich bijgetankt na de oversteek  van de Noordzee.

De drie drenkelingen waren op de romp gekropen nadat hun schip rond 15.00 uur was gekapseisd. De bemanning van de Agusta 109 meldde dit meteen aan de Britse collega's en bleef 45 minuten ter plaatse cirkelen.  Zelf de redding uitvoeren, bleek niet mogelijk. De Agusta beschikte niet over een lier om de drenkelingen op te trekken. In afwachting van de komst van de helikopter van de Britse kustwacht hadden de Belgen al een reddingsvlot naar de drenkelingen gegooid.  De Britten brachten nadien de drenkelingen in veiligheid.

De Agusta was vanochtend vertrokken vanuit de luchtmachtbasis in het Waals-Brabantse Beauvechain (Bevekom).  Het toestel maakte deel uit van een groep van drie helikopters die naar het Engelse Northumberland waren gevlogen, om daar steun te leveren aan een oefening van de landcomponent in Otterburn, vlak bij de Schotse grens.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludovic De Beuckeleer

  dit is vakmanschap , respect voor de bemanning.

 • Eric Vanquickelberghe

  Veel mensen geloven er niet in. Maar ze zijn goed. En dat is in veel dingen zo. Goed gedaan mannen.

 • Filiep Lapeire

  Allee dan toch nog eens voor iets nuttig geweest.

 • Jose Van Hauwaert

  Sven Kerstens. U hebt geen flauw idee hoeveel mensenlevens die "miljarden" reeds gered hebben, en dit gebeurt zelfs dagelijks, en niet enkel in België. Respect voor onze miltairen, waar ook ter wereld ze zich bevinden, uit ervaring sprekend weet ik dat het geen pretbarak is zoals sommigen denken

 • Marie Vanakker

  Onrechtstreeks werk van de sossen .