Oefende voormalige Nederlandse minister van Justitie invloed uit op vervolging Geert Wilders? “Er is geen andere conclusie meer mogelijk”

PVV leider Geert Wilders en advocaat Gert-Jan Knoops (R) voorafgaand aan de voortzetting van het hoger beroep in de strafzaak tegen de PVV-leider. De rechtbank bevond de PVV-voorman eerder schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op.
ANP PVV leider Geert Wilders en advocaat Gert-Jan Knoops (R) voorafgaand aan de voortzetting van het hoger beroep in de strafzaak tegen de PVV-leider. De rechtbank bevond de PVV-voorman eerder schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op.
In Nederland begint het er steeds meer op te lijken dat de voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten zich wel degelijk bemoeid heeft met de vervolging van PVV-voorman Geert Wilders. Uit een door RTL Nieuws openbaar gemaakte nota blijkt dat er voorafgaand aan de definitieve beslissing tot vervolging overleg is gevoerd tussen het departement en het openbaar ministerie (OM).

"Er is geen andere conclusie meer mogelijk", zegt Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops. "Ik kan me niet voorstellen hoe het OM zich hier nog uit gaat kletsen.” Wilders noemde het stuk weerzinwekkend. "Bewijs politieke bemoeienis. Stukken met handtekening. Opstelten die zaak inhoudelijk besprak met OM en regisseerde", schrijft hij op Twitter. Hij gaf aan dinsdag aanwezig te zijn bij de zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

“Minder Marokkanen”

RTL Nieuws probeert stukken boven tafel te krijgen over de vermeende invloed van het ministerie op de vervolgingsbeslissing van het OM. De rechtbank Midden-Nederland buigt zich daar momenteel over.
Wilders staat in hoger beroep terecht voor zijn "minder Marokkanen"-uitspraak uit 2014. Vanaf dinsdag is het de beurt aan zijn advocaat om te pleiten. Knoops gaat het hof vragen de zaak aan te houden tot alle stukken boven tafel zijn.

Afgelopen juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5.000 euro van Wilders, hetzelfde als in eerste aanleg. De rechtbank achtte de PVV-voorman eind 2016 wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op.

Op 19 maart 2014 stelde Wilders zijn publiek tijdens een bijeenkomst drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder "Minder! Minder! " als antwoord op deze vragen. Hiermee zette de politicus volgens het OM aan tot haat. "Het sloganachtig karakter van de speech, uitgedragen in verkiezingstijd met veel retorische stijlfiguren, de interactie met de zaal en het gebruik van de media dragen daartoe bij."

Politieke partijen willen opheldering

De politieke partijen in de Nederlandse Tweede Kamer willen opheldering van Justitieminister Ferd Grapperhaus over deze nieuwe onthullingen. "Een minister die zich bemoeit met een strafzaak tegen een politicus is ernstig. Opheldering is snel nodig", stelt SP-leider Lilian Marijnissen in een tweet.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt Kamervragen aan Grapperhaus. Zij wil weten waarover precies is gesproken voordat het OM officieel besloot Wilders te vervolgen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Vanormelingen

  Lijkt België wel

 • Frank De Rycke

  Natuurlijk is dit gebeurt , hier in België kan er men ook weg mee ...democratie , mijn oor !!

 • HENRI SLUYTS

  De magistratuur gaat naar dezelfde cafe's , restaurants en bordelen .Een groot deel zit ook in dezelfde loges . Lijkt me moeilijk om iedere vorm van belangenvermenging te vermijden .

 • Emile De Smedt

  Nogal wiedes dat tegenstanders van snert politiek de mond gesnoerd door wie aan stuur zit.Is nu eenmaal zo in vele landen.Wie durft te zeggen wat fout loopt voor ganse bevolking moet verbannen.Men blijft maar schieten op boodschapper.Natuurlijk zijn de omhoog gevallen persoontjes heel,maar dan heel ver van de werkelijk heid die Jan met de pet ervaren moet.Menig Baas Ganzendonk ook voorbeeld bij ons met veroordeling Vlaams Blok destijds.

 • luc vanessa

  en dat gebeurd hier niet ?????