Ocean Viking redt voor het eerst bootvluchtelingen voor de kust van Libië

AFP
Het nieuwe reddingsschip van de hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen heeft vrijdag voor het eerst bootvluchtelingen op de Middellandse Zee opgevangen. De migranten werden voor de kust van Libië van op een rubberboot aan boord van de Ocean Viking gebracht, deelden de twee organisaties mee. "Alle mensen zijn veilig aan boord", schreven ze op Twitter.

De Ocean Viking vertrok zondagavond in Marseille om voor de Libische kust migranten in nood te helpen. Het is de eerste hulpactie van dit schip, dat onder Noorse vlag vaart. 

Het is onduidelijk waarheen de migranten gebracht zullen worden. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, een felle tegenstander van de opname van bootmigranten, verklaarde meteen dat de Ocean Viking geen toegang tot een Italiaanse haven krijgt. Hij sprak van 80 migranten aan boord.

Zijn ministerie schreef bovendien aan de Spaanse regering dat zij de migranten aan boord van de Open Arms moet opnemen. Dit schip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms ligt sinds een week met 121 migranten aan boord te wachten op de Middellandse Zee.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Die hadden nooit de intentie om met hun rubberbootjes tot in Europa te geraken. Laat die zg reddingsschepen begeleiden door waarnemersboot en stuur er iedere keer de door ons betaalde Libische kustwacht op af als zo'n vloot met rubberbootjes afstevent op de door die organisaties vooraf bekend gemaakte koers van hun "reddingsschepen". 't Zal vlug gedaan zijn met die fratsen.

 • Jan Van Rompaey

  Dit is mensenhandel die moet stoppen.

 • Phil Duncan

  Normaal moet je die vluchtelingen naar de dichtst bijzijnde haven doen en dat si niet Italië of Malta of Spanje , dat is Lybië . Dus ze spelen gewoon verder taxi tussen Afrika en Europa onder de noemer van humaniteit , wie hun zorg hier zal betalen trekken die gesponsorde linkse ngo's niets van aan . Typisch links dus , hopelijk haat Salvini de meerderheid in Italië .

 • victor vandesande

  Wanneer gaan die zogenaamde hulporganisaties eens begrijpen dat ze niet welkom zijn in europa en dat hun "werk" eigenlijk geen zin heeft . Wie betaalt dat trouwëns allemaal ?

 • julien de meulder

  en wie gaat ze weer onderhouden de eigenaar van de boot verantwoordelijk houden er voor de kosten laten opdraaien