Oceaanoversteek in vat na ruim 4700 kilometer bijna voltooid

Oud-militair Savin is nog 450 kilometer verwijderd van het vasteland van Saint-Berthélemy, een Frans eiland ten zuidoosten van Sint Maarten.
AFP Oud-militair Savin is nog 450 kilometer verwijderd van het vasteland van Saint-Berthélemy, een Frans eiland ten zuidoosten van Sint Maarten.
De 72-jarige Fransman Jean-Jacques Savin heeft de oversteek van de Atlantische Oceaan in een vat bijna voltooid. Na bijna honderd dagen op zee, voortgedreven door de wind en stroming, nadert hij het einde van zijn reis naar het Caribisch gebied.

“De dagen gaan te snel voorbij”, zei de avonturier via de satelliettelefoon tegen persbureau AFP. “Ik verveel me geen moment”. De oud-paratroeper en enthousiast triatleet prees vooral de zonsondergangen en -opkomsten. Hij heeft er hemelsbreed 4700 kilometer opzitten en bevindt zich nu op zo’n 450 kilometer Saint-Barthélemy, een Frans eiland ten zuidoosten van Sint Maarten.

Savin begon zijn dobbertocht op 26 december bij de Canarische Eilanden. Hij ging te water in een zelfgebouwd vat van 3 meter lang en 2,1 meter in doorsnee, gemaakt van multiplex met een coating van kusthars. Het vaartuig is zwaar versterkt om de golven te doorstaan en aanvallen van orka’s.

Facebook-verslag

In de capsule, die leeg 450 kilo weegt, heeft Savin een leefruimte van 6 vierkante meter, met een keukentje, bed en opslagruimte. Een venster in de vloer maakt kijken naar de passerende vissen mogelijk. Op Facebook brengt hij verslag uit van zijn reis, via zonne-energie kan hij online. Daar liet hij gisteren weten dat hij geniet van het nu rustige water en prachtig noorderlicht 's avonds. Hoewel hij mooie vissen ziet, zit vangen er voor hem niet meer in: de punten voor zijn harpoen zijn op. 

Bekijk de video hieronder voor een rondleiding door de ton van Savin. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.