Öcalan vraagt PKK wapens neer te leggen

Een aanhanger van Öcalan, voor de beeltenis van zijn idool.
AFP Een aanhanger van Öcalan, voor de beeltenis van zijn idool.
Abdullah Öcalan, de in gevangenschap levende leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), heeft zaterdag de hoop doen heropleven dat een einde wordt gemaakt aan de Koerdische opstand die al dertig jaar woedt in Turkije. Hij riep zijn troepen op de "historische" beslissing te nemen om de wapens neer te leggen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde de oproep "zeer, zeer belangrijk", maar hij bleef voorzichtig. Eerdere oproepen tot ontwapening haalden niets uit.

Een parlementslid van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij, Sirri Sureyya Önder, las de boodschap van Öcalan voor aan de pers. "We komen steeds dichter bij een regeling van het dertig jaar oude conflict in de vorm van een definitieve vrede. Ons belangrijkste doel is een democratische oplossing."

"Ik roep de PKK op om een bijzonder congres te organiseren in de lente om een strategische en historische beslissing te nemen over ontwapening. Dit is een historische oproep om de gewapende strijd te vervangen door een politieke."

Öcalan en de islamitisch-conservatieve regering die aan de macht is sinds 2002 begonnen tweeënhalf jaar geleden aan vredesgesprekken. De oproep is een herlancering van het vredesproces, dat op sterven na dood is, drie maanden voor de verkiezingen van 7 juni.

Önder las de boodschap voor op een gemeenschappelijke persconferentie met vicepremier Yalçin Akdogan. "We hebben een belangrijke en historische fase afgerond van het vredesproces", zei Akdogan, de eerste vertegenwoordiger van een Turkse regering die aanwezig is bij het voorlezen van een boodschap van de historische leider van de PKK. In Turkije wordt die toch nog steeds als "terrorist" beschouwd. "De democratie kan zich verder ontwikkelen als de wapens zwijgen."