Obama zet zegereeks voort

UNKNOWN

Barack Obama zet zijn zegereeks in de voorverkiezingen voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij voort. In de noordoostelijke staat Maine, versloeg hij zijn rivale Hillary Clinton. In Maine waren 24 kiesmannen te verdienen: Obama haalde 58 porocent van de stemmen, Hillary slechts 41 procent. Zaterdag won Obama ook al de voorverkiezingen in Louisiana, Washington, Nebraska en de Maagdeneilanden.

Gelijke hoogte
Met zijn overwinningen komt Obama bijna op gelijke hoogte met zijn tegenstreefster. Integenstelling tot de Republikijnen - waar John McCain de nominatie zal binnenhalen - blijft het bij de Democraten ongemeen spannend. Volgens berekeningen van CNN kan Clinton rekenen op 1.148 kiesmannen, Obama 1.121. Om door de partij voorgedragen te worden als presidentskandidaat, moet men 2.025 kiesmannen achter zijn/haar naam hebben.

"Mensen tot elkaar brengen"
Over zijn tegenstander zei Obama gisteren dat ze capabel is en een 'enorme verbetering' ten opzichte van president George Bush, maar dat het publiek haar toch ziet als een exponent van een verdeeld politiek tijdperk, waarin de regering muurvast zat en de Republikeinen de lakens uitdeelden in het Congres. Het zou voor Hillary Clinton moeilijk zijn 'om uit de politiek van de afgelopen vijftien jaar te breken', zei hij. "Ik heb het vermogen mensen tot elkaar te brengen. Ik denk dat ik John McCain (de vermoedelijke presidentskandidaat van de Republikeinen) effectiever kan verslaan."

Clinton zenuwachtig
De opmars van Obama maakt de Clintonclan zenuwachtig: gisteren heeft Clinton haar campagnemanager Patti Solis Doyle vervangen door Maggie Williams, een vertrouwelinge die al heel lang met Clinton heeft samengewerkt en door Clinton bij haar campagne werd gehaald nadat ze vorige maand de caucus in Iowa had verloren. Solis Doyle maakte haar vertrek in een e-mail aan medewerkers bekend. Ze zei trots te zijn dat ze de campagne mocht leiden en nog trotser dat ze Hillary al langer dan zestien jaar haar vriendin mag noemen. Clinton bedankte Solis Doyle en verklaarde ook in de komende maanden naar haar adviezen uit te zien.

Campagnemanager
"Patti Solis Doyle heeft haar best gedaan om ons tot hier bij te staan, met de nominatie in het vooruitzicht. Ik ben haar zeer dankbaar voor haar vriendschap en haar vele werk', beschrijft Clinton in een persbericht. "Deze presidentiële campagne is de langste in de geschiedenis. Zij bestaat uit enorme offers van iedereen en van elke familie. Ik hoop dat zij me zal blijven bijstaan met haar raad gedurende de volgende maanden."

Bill Clinton
Clinton zou juist nu weer een overwinning kunnen gebruiken, omdat Obama in de peilingen een afgetekende voorsprong heeft in Virginia, Maryland en Washington D.C., waar morgen voorverkiezingen gehouden worden. Echtgenoot Bill Clinton bezocht gisteren zwarte kerken in Maryland en Washington in een poging zwarte kiezers voor zijn vrouw te winnen. Hij noemde het voor de presidentsnominatie moeten kiezen tussen zijn vrouw en Obama een door God gegeven 'dilemma'. (novum/ap/afp/tdb)

Hillary Clinton ziet haar voorsprong op Obama slinken.
UNKNOWN Hillary Clinton ziet haar voorsprong op Obama slinken.
UNKNOWN