Obama wil 8,8 miljard voor strijd tegen IS

Amerikaans president Obama.
REUTERS Amerikaans president Obama.
De Amerikaanse president Barack Obama wil volgend jaar 8,8 miljard dollar (ongeveer 7,8 miljard euro) besteden aan het bestrijden van Islamitische Staat en het ondersteunen van het Iraakse leger en de gematigde oppositie in Syrië.

Ook trekt Obama zo'n 14 miljard dollar (12,4 miljard euro) uit om gelijke rechten van homostellen te realiseren. Getrouwde homoseksuele stellen moeten in alle Amerikaanse staten dezelfde voordelen hebben op het gebied van sociale zekerheid als heterostellen.

In 36 van de vijftig Amerikaanse staten mogen homo's en lesbiennes trouwen. Nu is het nog zo dat zij alle rechten op het gebied van sociale zekerheid kwijtraken als ze naar een staat verhuizen waar het homohuwelijk niet wordt erkend.

Het is maar de vraag of dit deel van het begrotingsvoorstel van de Democratische Obama erdoor komt. Het Congres wordt beheerst door Republikeinen. Die zijn diep verdeeld over de kwestie van het homohuwelijk.

PHOTO_NEWS

Miljard extra voor NASA

Obama wil verder de middenklasse, vooral gezinnen met kinderen, fiscaal wat ontlasten, waarbij grote concerns en de rijken meer zullen moeten bijdragen.

Volgens het hoofd van de NASA, Charles Bolden, stelt Obama voor het Amerikaanse ruimtevaartbureau 18,5 miljard dollar te geven, een stijging met een half miljard dollar. Bolden was gezagvoerder van het ruimteveer Atlantis, toen Dirk Frimout in 1992 in die shuttle de eerste Belg in de ruimte werd.

De begroting bedraagt 3.999 miljard dollar. Het tekort bedraagt 474 miljard dollar, iets hoger dan in 2015.

REUTERS