Obama werkt aan herstelplan van 700 miljard dollar

UNKNOWN

De verkozen Amerikaanse president Barack Obama en de Democraten in het Congres werken aan een plan om de Amerikaanse economie er weer bovenop te krijgen. Het plan zou gespreid over twee jaar tot 700 miljard dollar (555 miljard euro) kunnen kosten, schrijft de krant Washington Post.

Uitgebreid
Als het plan wordt goedgekeurd, zou dit op financieel vlak het meest uitgebreide plan zijn om de Amerikaanse economie opnieuw te lanceren sinds de New Deal van Franklin D. Roosevelt in de jaren '30, meent de Washington Post.

Pompen
Jon Corzine, gouverneur van New Jersey en raadgever van Obama, en Lawrence Summers, econoom aan Harvard, spreken volgens de krant allebei over de mogelijkheid om 700 miljard dollar voor nieuwe overheidsuitgaven vrij te maken. En ook Robert Reich, raadgever van Obama, en senator Charles Schumer riepen al op om tussen 500 en 700 miljard dollar uit te trekken om in de Amerikaanse economie te pompen.

Extra jobs
Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei Obama eerder dat hij zijn economische raadgevers had gevraagd een economisch herstelplan voor te bereiden dat ook 2,5 miljoen nieuwe banen zou moeten creëren in de loop van de komende twee jaren. Obama stelde dat hij jobs wil scheppen in de wegenbouw, met moderniseren van scholen en in sectoren als hernieuwbare energie en milieuvriendelijke auto's. (belga/dea)