Obama waarschuwt voor Trump: "President zijn is geen entertainment, geen realityshow"

EPA
President Barack Obama heeft de Amerikaanse media en bevolking vrijdag opgeroepen om goed naar het verleden van Donald Trump te kijken en zich niet te laten afleiden door het "spektakel en circusaspect'' van de verkiezingen dit jaar.

Obama hield een toespraak over belastingontduiking, waarin hij onder meer verwees naar de Panama Papers. De vragen van de verzamelde journalisten gingen echter vooral over Trump en de strijd om het Witte Huis.

"Het is belangrijk dat we de uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan serieus nemen'', zei de president tegen de verslaggevers. "Ik wil gewoon benadrukken dat we in een hele serieuze tijd leven en dat dit een hele serieuze baan is. Dit is geen entertainment. Het is geen realityshow.'' Donald Trump, de enige nog overblijvende kandidaat voor de Republikeinse nominatie, was jarenlang te zien in de tv-show 'The Apprentice'.

De president benadrukte dat Trump al vele jaren een bekend persoon is en dat zijn uitspraken en beleidsvoorstellen zorgvuldig moeten worden bestudeerd, net als bij alle andere politieke kandidaten.

"Als ze op het gebied van internationale kwesties een standpunt innemen dat tot oorlog kan leiden, of dat onze belangrijke relaties met andere landen kan schaden, of dat het financiële systeem kan verwoesten, dan moet daar verslag van worden gedaan.''

Gevraagd of hij Trump volgt op sociale media, antwoordde Obama dat hij "geen aandacht besteedt aan zijn tweets".

Getty Images