Obama waarschuwt voor onverantwoord gebruik sociale media

Prins Harry interviewt oud-president voor radioprogramma

REUTERS
Voormalig Amerikaans president Barack Obama wil iedereen waarschuwen voor het onverantwoordelijk omgaan met sociale media. Dat vertelde hij zelf tijdens een interview met de Britse prins Harry voor een radioprogramma van de BBC. 

"Een van de gevaren van internet, is dat mensen daar een volledige andere realiteit kunnen hebben. Ze kunnen er terechtkomen in een informatie-cocon die hun vooroordelen bevestigt", verklaarde Obama tijdens zijn eerste interview sinds hij Het Witte Huis heeft moeten verlaten.

Barack Obama sprak de naam van zijn opvolger niet uit tijdens die verklaringen. Toch lijken zijn uitspraken een duidelijke verwijzing te zijn naar de huidige Amerikaanse president Donald Trump, die bekend staat als een overijverige twitteraar. Hij beklemtoonde dat leiders moeten nadenken over de berichten die ze posten en over de mogelijke gevolgen daarvan.

De voormalige president is naar eigen zeggen bezorgd om een toekomst waarin feiten worden weggewuifd en we alleen nog maar items lezen die onze eigen opvattingen versterken. Dat vertelde hij zelf in een interview tegen prins Harry op 'BBC Radio 4's Today', dat al in september werd opgenomen. 

"De vraag is hoe we deze technologie kunnen gebruiken op een manier dat we verschillende stemmen horen, er plaats is voor diversiteit maar dat het niet leidt tot een balkanisering van de samenleving", aldus Barack Obama. 

Risico's internet

De politicus riep ook op om offline contact met mensen te blijven zoeken. Obama noemde internet een goede plek om gelijkgestemden te ontmoeten, maar waarschuwde dat online alles wordt gesimplificeerd. "Als je mensen persoonlijk spreekt, ontdek je dat ze complex zijn.'' Obama zei jongeren op het hart te willen drukken dat een hashtag onvoldoende is om de wereld te veranderen.

De oud-president stelde dat mensen ook dingen gemeen kunnen hebben met personen waarmee ze het politiek oneens lijken te zijn. "Misschien ben je voor hetzelfde sportteam", opperde hij. Obama gaf luisteraars nog een andere reden om 'offline' nieuwe contacten te leggen: het is voor mensen lastiger om zich "vervelend en wreed" te gedragen als ze niet anoniem zijn, concludeerde hij.

Toekomst VS

De 44ste Amerikaanse president had het voorts over de emoties waarmee hij geconfronteerd werd toen hij afstand moest doen van de macht. Hij had het daarbij over een gevoel van "sereniteit" dat evenwel vermengd werd met "bezorgdheid over de manier waarop het land vooruit gaat".
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Diane Bernaerts

  Staf: Obama heeft het zélf nooit Obamacare genoemd, maar "Affordable Care Act".

 • Geert Matthys

  Past bij de linkse autoritaire droom. Obama zal nog 40 jaar mogen horen dat ie ellendigste van allen was. Niets dan terreur aanslagen en uitverkoop aan China.

 • Frankie Van Damme

  Ongelooflijk, de man die vele tweets in de wereld stuurde zal het nu eens zeggen, enkel en alleen omdat zijn opvolger populairder is op twitter. Tja, zo kennen we de linkse gedachte!

 • dominique castelein

  als het de minderheid uitkomt is twitteren fantastisch,als ze er slecht uitkomen kan het niet langer,,

 • Staf Quisenaerts

  Dat deze media president zoiets durft zeggen ? een verstandig man had nooit de zorgsector (Obama-care) naar zijn eigen naam mogen noemen ,dat is misleiden !