Obama voert campagne voor Democraten: "Trump is geen oorzaak, maar een symptoom"

REUTERS
Barack Obama hield zich het voorbije anderhalf jaar in het openbaar grotendeels afzijdig van de politiek, maar vandaag riep hij  de Amerikaanse burgers tijdens een toespraak aan de universiteit van Illinois op om massaal te gaan stemmen. Het is tijd dat "de eerlijkheid, het fatsoen en wettigheid" van de overheid hersteld worden, zei de voormalige Amerikaanse president.

De ex-president was te gast aan de universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, waar hij geprezen werd met de Paul H. Douglas Award for Ethics in Government. 

Sinds hij in januari 2016 het Witte Huis verliet, heeft Obama zich volgens sommige Democraten te zeer op de achtergrond gehouden. Hoewel hij in meerdere toespraken opriep tot burgerschap en de bescherming van de democratie, vermeldde de ex-president Trump nooit bij naam. Daar komt nu verandering in. Obama zal immers mee campagne voeren voor de Democraten in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van 6 november. 

Over twee maanden hebben we de kans om onze politiek terug een schijn van gezond verstand te geven.

De grootste bedreiging voor de Amerikaanse democratie is volgens de ex-president niet Donald Trump, de Republikeinen, te veel compromissen van de Democraten of Russische hackers, maar wel het cynisme dat Amerikanen ervan weerhoudt om deel te nemen aan het democratische proces, sprak Obama.

"Als een medeburger, niet als ex-president, maar als medeburger, ben ik hier om een eenvoudige boodschap af te leveren en dat is dat jullie moeten stemmen, want onze democratie hangt ervan af", aldus de Democraat.

"Over twee maanden hebben we de kans om onze politiek terug een schijn van gezond verstand te geven. Er is maar één controle over machtsmisbruik en dat zijn jullie en jullie stem", klonk het. De inzet is bijzonder hoog, ging hij verder en de gevolgen van gewoon afwachten langs de zijlijn zijn verschrikkelijk.

Donald Trump is een symptoom, geen oorzaak. Hij maakt gewoon gebruik van de wrok die politici al jaren verspreiden.

Barack Obama

Trump is volgens Obama een symptoom, maar niet de oorzaak van de tegenstellingen in het land. "Het is niet begonnen met Donald Trump", aldus Obama. "Hij is een symptoom, geen oorzaak. Hij maakt gewoon gebruik van de wrok die politici al jaren verspreiden."

Gevaarlijke tijden

Volgens Obama zijn het "gevaarlijke tijden" voor de Amerikanen. Hij beschuldigt Trump ervan te profiteren van de oproer en wrevel in het land en de Republikeinen in het Congres nemen hun verantwoordelijkheid niet op om de nodige controle uit te oefenen over de president en zijn beleid. "Het is niet conservatief, het is zeker niet normaal. Het is radicaal. Er is geen visie die zegt dat de bescherming van de machthebbers en degenen die hen steunen al is wat telt, zelfs als ze het land schaden", ging de ex-president verder.

Ze bewijzen ons geen dienst door 90 procent van de gekkigheden die uit dit Witte Huis komen te promoten en dan te zeggen: 'maak je geen zorgen, we vermijden de andere tien procent.'

Barack Obama

Stil verzet 

In zijn toespraak verwees Obama ook naar het "stille verzet" binnen het Witte Huis waarvan gewag wordt gemaakt in een nieuw boek van journalist Bob Woodward over het presidentschap van Trump en in een anonieme open brief in de New York Times.

"De bewering dat alles wel in orde komt omdat er mensen in het Witte Huis stiekem de orders van de president niet volgen, is geen controle. Ik ben ernstig. Dat is niet hoe onze democratie moet werken. Die mensen zijn niet verkozen. Ze zijn niet aansprakelijk", aldus Obama.

"Ze bewijzen ons geen dienst door 90 procent van de gekkigheden die uit dit Witte Huis komen te promoten en dan te zeggen: 'maak je geen zorgen, we vermijden de andere tien procent. Dat is niet hoe de dingen horen te werken. Dit is niet normaal" beklemtoonde hij.

Strijd om zetels in Congres

Zowel Republikeinen als Democraten moedigen hun achterban aan om op 6 november naar de stembus te trekken. De Democraten moeten met de tussentijdse verkiezingen 23 zetels in het Huis van Afgevaardigden en twee zetels in de Senaat binnenhalen om de meerderheid te behalen in het Congres en Trumps beleid af te remmen.

Als de Democraten de controle verkrijgen over een of beide kamers van het Congres, zullen ze niet alleen in staat zijn om Trumps agenda in de kiem te smoren, maar ook om onderzoeken naar de Trump-administratie te laten instellen.

Trump over speech Obama: "Goed om te slapen"

Trump voelt intussen de bui al hangen. Tijdens een kiesbijeenkomst in Montana zei hij gisteren dat de Republikeinen de controle over Congres moeten behouden om te vermijden dat er een afzettingsprocedure tegen hem wordt ingesteld. "Als dat gebeurt, is het jullie fout, omdat jullie niet gingen stemmen. OK?", zei hij, terwijl hij de verantwoordelijkheid van zich afschoof. 

Over de toespraak van Obama zei hij het volgende: "Ik heb het gezien, maar ik viel in slaap. Ik vond dat hij heel goed, heel goed is om te slapen." 
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lisette Theunis

  President Obama heeft op 8 jaar meer schulden samengeharkt dan de de som van de schulden van al de vorige presidenten tesamen. Dus met lengtes voorsprong nr 1 in schuldopbouw. Onder zijn bewind werd Kadhaffi opgeruimd waardoor hun land nu in puin ligt en een gatenkaas is voor duizenden asielzoekers en allerhande criminelen en mensenhandelaars.

 • maud hallett

  Goed gezegd Johan Vlerick!!

 • Johan Vleirick

  Mijnheer Leclerc, ik heb de lijst waar u het over hebt eens bekeken en op de laatste plaats staat Trump! Obama daarentegen staat volgens politieke experten in de top 10 van beste Amerikaanse presidenten!

 • Antonio Rinaldi

  De poenschepper aan het woord geen haar beter dan Trump

 • maud hallett

  Obama, de president, Trump de idioot!