Obama: "Vluchtelingencrisis niet gelijkstellen aan terrorisme"

De Amerikaanse president Barack Obama.
AP De Amerikaanse president Barack Obama.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft in zijn speech op de slotconferentie van de G20-top in Turkije opgeroepen om vluchtelingen te helpen. Hij benadrukte daarbij dat de vluchtelingencrisis niet gelijk gesteld mag worden met terrorisme.

Obama riep de Verenigde Staten om mensen die op de vlucht zijn voor het geweld in Syrië te helpen. Hij zei dat de vluchtelingencrisis niet gelijk gesteld mag worden met terrorisme en dat de Verenigde Staten geen onderscheid mogen maken tussen christelijke en islamitische vluchtelingen. "De mensen die uit Syrië vluchten, zijn het ergst getroffen door terrorisme. Ze zijn kwetsbaar als gevolg van een burgeroorlog. Het zijn ouders. Het zijn kinderen. Het zijn wezen. Het is uiterst belangrijk dat we onze harten niet sluiten voor de slachtoffers van geweld en dat we de vluchtelingencrisis niet gelijkstellen aan terrorisme."

Sommige Republikeinse presidentskandidaten hebben opgeroepen om alleen christelijke vluchtelingen toe te laten of om de immigratiestroom te limiteren in het licht van de aanslagen in Parijs die werden opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat. President Obama riep de partijleden uitdrukkelijk op om het voorbeeld van voormalig president Bush te volgen en de strijd tegen terrorisme niet te beschouwen als een strijd tegen moslims. "De Verenigde Staten moeten opstaan en hun deel doen", zei de president. "Als ik mensen hoor zeggen dat we 'misschien gewoon de christenen moeten toelaten, en de moslims niet', dan vind ik dat beschamend. Zeker als je weet dat sommige van die mensen zelf uit families komen die bescherming genoten toen ze op de vlucht waren voor politieke vervolging."

De Amerikaanse nieuwswebsite News Mic maakte een overzicht van Amerikaanse politici die zich luidop afvragen of de Verenigde Staten wel Syrische (en andere) vluchtelingen moeten opvangen.

De Republikeinse gouverneur Robert Bentley reageerde in een persmededeling op de gebeurtenissen: "Na de terreuraanslagen op onschuldige burgers in Parijs zal ik er alles aan doen om tegen te gaan dat er Syrische vluchtelingen worden ondergebracht in Alabama. Als gouverneur wil ik niet medeplichtig zijn aan een beleid dat de inwoners van Alabama in gevaar brengt." In de mededeling staat ook te lezen dat Alabama een opvangcentrum voor vluchtelingen heeft in de stad Mobile, maar dat er voorlopig geen vluchtelingen ondergebracht zijn.

Het standpunt van Bentley werd nadien overgenomen door verschillende invloedrijke Republikeinen. Rick Snyder, de gouverneur van Michigan, kwam terug op zijn steun aan de vluchtelingen en zei zondag in een persbericht dat zijn belangrijkste prioriteit het beschermen van de veiligheid van de eigen inwoners is. Ook de Texaanse gouverneur Greg Abbott volgde met een mededeling, net zoals de gouverneur van Arkansas Asa Hutchinson en de Republikeinse senator David Vitter.

Presidentskandidaat en voormalig gouverneur van Florida Jeb Bush suggereerde dan weer dat een beperkt aantal christelijke vluchtelingen kunnen worden toegelaten. "Er zijn veel christenen in Syrië die nergens heen kunnen", vertelde Bush zondag aan CNN. "Ze worden geëxecuteerd of gevangengenomen, ofwel door Assad ofwel door IS. Ik denk dat we onze inspanningen moeten toespitsen op de christenen die worden afgeslacht."

Presidentskandidaat Donald Trump riep op om te stoppen met het opvangen van vluchtelingen omdat de meerderheid mannen zouden zijn.