Obama stuurt richtlijnen naar scholen voor toiletgebruik m/v

AP
President Obama heeft zich opnieuw uitgesproken voor transgenders. Alle openbare scholen krijgen richtlijnen opgestuurd waarin staat dat leerlingen gebruik mogen maken van het toilet dat bij hun geslacht past.

De richtlijn is niet bindend, maar de Amerikaanse regering waarschuwt wel dat wie de regel niet naleeft aangeklaagd kan worden of federale subsidies kan verliezen.

"Er is in onze scholen geen plaats voor eender welke vorm van discriminatie, dus ook niet voor discriminatie van transgenders", zegt Amerikaans minister van Justitie Loretta Lynch in een mededeling. "Deze richtlijn geeft de scholen, leerkrachten en ouders de mogelijkheid om transgenderstudenten te beschermen."

North Carolina

Medio april sprak Obama zich al uit over wetgeving over homoseksuelen en transgenders in de Amerikaanse staat North Carolina. Hij haalde uit naar de wet die transgenders verbiedt een toilet naar keuze te gebruiken. Deze wetgeving heeft tot grote discussie geleid in de Verenigde Staten.

Homo- en transgenderactivisten noemen de nieuwe regels discriminerend en vinden dat transgenders moeten kunnen kiezen tussen het mannen- en vrouwentoilet. Ook presidentskandidaat Donald Trump mengde zich in de discussie. Hij zei dat Caitlyn Jenner, voormalig Olympisch kampioen Bruce Jenner, in zijn Trump Tower zelf mag kiezen welke wc ze wil gebruiken. Het Witte Huis stapt zelfs naar de rechter om invoering van de wet te voorkomen.

'Er is in onze scholen geen plaats voor eender welke vorm van discriminatie, dus ook niet voor discriminatie van transgenders'

Amerikaans minister van Justitie Loretta Lynch
Loretta Lynch.
Getty Images Loretta Lynch.

Steun

Het standpunt van Obama wordt gezien als steun aan LHBT-jongeren. Het ministerie van Justitie zegt in een verklaring dat de richtlijn ervoor kan zorgen dat verkeerd beleid gemakkelijker aan de kaak gesteld kan worden en dat zo kan worden voorkomen dat transgenders worden lastiggevallen.

Naast de wc-regel staat in de richtlijn eveneens dat scholen leerlingen niet mogen vragen om een medische test te ondergaan. Leerlingen mogen ook niet worden verplicht om hun geboortecertificaat te tonen. Scholen die zich niet houden aan de richtlijnen, kunnen rechtszaken of subsidievermindering tegemoet zien, zo laat het Witte Huis doorschemeren.