Ga naar de mobiele website
^ Top

Obama speecht op klimaattop, begeleid door veertien SUV's en 3,2 miljoen euro rijker

Zijn post-presidentiële carrière is enkele weken geleden hervat, maar Obama lijkt nog altijd een beetje op vakantie. Geen das, wel casual gekleed.
REUTERS Zijn post-presidentiële carrière is enkele weken geleden hervat, maar Obama lijkt nog altijd een beetje op vakantie. Geen das, wel casual gekleed.
Enkele weken nadat ophef was ontstaan over twee toespraken die de Amerikaanse oud-president Barack Obama hield tegen een prijskaartje van 400.000 dollar per speech, zwelt de kritiek aan. De begenadigd redenaar hield dinsdag in Milaan een toespraak op een klimaatconferentie en rijfde daarvoor liefst 3,2 miljoen dollar binnen. Volgens The Times gaat het geld naar de Obama Foundation.

De conferentie Global Food Innovation Summit stond stil bij de impact die technologie, innovatie en het broeikaseffect zullen hebben op de mondiale voedselvoorziening. Obama, een advocaat van opleiding, geldt niet als een deskundige terzake, maar kwam wel speechen op verzoek van Seeds & Chips, die de klimaattop organiseerde.

Obama's toespraak in Milaan duurde anderhalf uur. De 3.500 aanwezigen betaalden elk 850 euro om hem aan het werk te zien. In totaal zou Obama voor die 90 minuten oreren een achtvoud van zijn voormelde speeches hebben ontvangen, of 3,2 miljoen dollar. Hoeveel geld hij persoonlijk heeft binnengerijfd - een groot deel zou immers gaan naar zijn Foundation -, is niet bekendgemaakt.

Niet zo klimaatbewust
Maar niet alleen de centen veroorzaken controverse. Verschillende media melden dat Obama "niet zo klimaatbewust" door Italië reisde. De ex-president had het in Milaan dan wel over het broeikaseffect, hijzelf zou met een escorte van veertien SUV's naar de zaal gebracht zijn. Voor de veiligheid werd hij nog eens begeleid door een helikopter en liefst 300 politieagenten. Obama werd overigens met een privéjet naar Italië gevlogen. 

Extra weetje: overnachten deed hij in het Park Hyatt-hotel, waar hij twee verdiepingen afhuurde. Een suite kost er net geen 10.000 dollar per nacht.

Voor Obama was het bezoek aan de hoofdstad van Lombardije zijn eerste trip naar het buitenland als ex-POTUS. Maandag stond een etentje met voormalig Italiaans premier Matteo Renzi op het programma, eind deze maand trekt Obama naar Berlijn om er Angela Merkel te onmoeten.

In Italië stonden 300 agenten in voor Obama's veiligheid.
Photo News In Italië stonden 300 agenten in voor Obama's veiligheid.
Meer over34 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • steven de wachter

  Zo kennen we er nog, Di Caprio, Bono... Just do as I say, don't do as I do !

 • Kamal Kamal

  Milieu is het meest misbruikt woord de laaste decennia....het klimaat valt niet meer te redden....het enige die het klimaat kan en zal redden is de aarde zelf....al de rest is leugens en geldklopperij....er zijn al zoveel groene taxen bijgekomen en ziet er iemand vooruitgang in luchtkwaliteit???? Elektrische auto ja dat is dan 30.000 euro....zonnepanelen dat is dan 20.000 euro alles wat groen zou zijn kost stukken van mensen....dus big business en geldklopperij.

 • Frankie Stewart

  @Patrick Duyck daar heeft hij wel zelf voor gekozen zeker he!!!!

 • Daniel Corstjens

  Al Gore is er mee begonnen met dat milieu gedoe,en vanaf toen is het big bisnes geworden en iedereen loopt er als kip zonder kop achterna! De gewoone man moet besparen op energie zodat de grote bedrijven zeker niet zonder zullen vallen!

 • Back 2 Basis

  Veel jaloersen hier...

Meld een bug