Obama sluit Guantanamo

UNKNOWN

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de sluiting binnen het jaar gelast van het gevangenenkamp Guantamano op Cuba. Ook in drie andere decreten brak hij met de controversiële terreurbestrijdingspolitiek van zijn voorganger George W. Bush. In Guantanamo zitten terreurverdachten vast, van wie velen zonder aanklacht of vorm van proces.

Ondertekening
Obama heeft het sluitingsdecreet ondertekend in het Oval Office, omgeven door militairen op rust, en na een vergadering rondom het beleid omtrent verhoren en het gevangen houden van terreurverdachten. Eerder had Obama al de opschorting met 120 dagen gelast van de toch lopende vervolgingen van gevangenen op de basis.

Verkiezingsbelofte
De nieuwe bewoner van het Witte Huis had de sluiting van Guantanamp beloofd in zijn verkiezingscampagne. Zijn beslissing zal tot een hevige juridische strijd leiden over wat er nu met de gedetineerden op Guantanamo moet gebeuren.

CIA-gevangenissen
Obama heeft ook de sluiting bevolen van de buitenlandse CIA-gevangenissen, zo heeft een hoge functionaris meegedeeld. Het Witte Huis heeft ondertussen ook al laten weten dat het de Oeigoeren die in Guantanamo vastzitten, niet zal terugsturen naar China. De VS hebben zich geëngageerd geen gevangenen terug te sturen naar landen waar ze riskeren mishandeld te worden.

Decreet
Tevens heeft de nieuwe, Democratische, president een decreet getekend waardoor de VS zich moeten voegen naar de conventies van Genève rond gevangenen. Folteren is formeel verboden. Het legerhandboek voor operaties te velde wordt de gids voor verhoren inzake terreur.

Een ander decreet richt een 'task force' tussen verschillende diensten op om het voortouw te nemen in een systematische herziening van detentiebeleid en -procedures en een herziening van alle individuele gevallen.

Proces uitgesteld
Voorts stelt Obama het proces uit tegen Ali al-Marri, een Amerikaans staatsburger die zijn detentie in een militaire gevangenschap, als 'vijandige strijder', al meer dan vijf jaar aanvecht terwijl de regering hem nog niet heeft aangeklaagd. (belga/jv/adv)

Obama tekent de gelasting tot het sluiten van Guantanamo.
UNKNOWN Obama tekent de gelasting tot het sluiten van Guantanamo.