Obama sanctioneert gewezen Centraal-Afrikaanse leiders

AFP
VS-president Barack Obama heeft gisteren sancties uitgevaardigd tegen de voormalige Centraal-Afrikaanse leiders François Bozizé en Michel Djotodia en tegen drie andere gezagsdragers. Ze worden door het Witte Huis ervan beschuldigd bij te dragen aan het geweld in het Afrikaanse land.

Het decreet volgt drie dagen na de sancties die de VN-Veiligheidsraad aankondigde tegen drie van de vijf verantwoordelijken. Bedoeling van de démarche is een "duidelijke boodschap uitbrengen dat straffeloosheid niet zal worden getolereerd en dat diegenen die de stabiliteit van de Centraal-Afrikaanse republiek bedreigen, de gevolgen zullen moeten dragen", zei de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney.

Naast Bozizé en Djotodia viseert het decreet Levy Yakété, de coördinator van de anti-balakamilities, net als twee leiders van de vroegere rebellencoalitie Séléka, Nourredine Adam en Abdoulaye Miskine. Volgens de tekst worden de eventuele middelen van het vijftal in de VS bevrozen. Obama heeft ook beslist een potentieel ruimer sanctiekader in het leven te roepen.

Michel Djotodia
EPA Michel Djotodia
François Bozizé
AFP François Bozizé