Obama roept jongeren op om minder hard te zijn voor elkaar op sociale media

Barack Obama.
AP Barack Obama.
Jonge mensen moeten minder veroordelend zijn voor anderen. Dat zei Barack Obama tijdens de jaarlijkse top van de Obama Foundation in Chicago. Uithalen naar mensen op sociale media leidt niet zomaar tot verandering, merkt de voormalige Amerikaans president op. “De wereld is rommelig. Er zijn tegenstrijdigheden. Mensen die heel goede dingen doen, hebben gebreken. De mensen met wie je vecht, kunnen van hun kinderen houden en sommige dingen met je gemeen hebben.”

Obama hekelt de trend om “woke” te zijn, een Engelstalige term die verwijst naar alertheid voor racisme, sociale discriminatie en onrecht. “Dat idee van zuiverheid en dat je nooit iets verkeerds doet en dat je altijd ‘woke’ bent en zo, daar moet je je maar snel overheen zetten.”

De ex-president ziet het probleem vooral bij studenten en heeft het er vaak met zijn dochter Malia over. Jonge mensen lijken te denken dat ze verandering teweeg kunnen brengen “door zo veroordelend mogelijk over anderen te zijn en dat is voldoende”, haalt hij aan. Tweeten of een hashtag gebruiken over hoe iemand iets verkeerds heeft gedaan of het verkeerde woord of werkwoord heeft gebruikt, leidt volgens hem tot niets. “Dat is geen activisme. Dat leidt niet tot verandering. Als je elkaar alleen maar aanvalt, dan ga je waarschijnlijk niet ver geraken. Dat is gemakkelijk om te doen.”

De trend is een gevaar dat versterkt wordt door sociale media, stelt Obama.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • wim Goossens

    Zo lang de sociale media toestaan dat je onder pseudoniemen kan anmelden zal dit probleem niet veranderen : ik kan mijn buur op sociale media aanvallen en vernederen zonder enige vorm van controle, maar hen recht in de ogen kijken en zeggen dat hij een goed mens is en een schouder aanbieden op op te huilen ... Zo hypocriet zijn wij geworden dank zij de(a)sociale media ...

  • Jan Boden

    Dat zal moeilijk gaan met al die dagelijkse scheldpartijen tegen Trump, een weinig stichtend voorbeeld voor de Amerikaanse jeugd.

  • Andy Mertens

    Het probleem zit in het algoritme... Hoe krijg je de meeste reacties? Maak iemand kwaad. Zo krijgen ze meer clicks meer advertenties en meer geld. Dit is de rede dat je tijdlijn niet chronologisch is.