Obama legt nieuwe sancties op tegen Russen

Een Russisch vliegtuig haalde op 31 december Russische diplomaten op, die de Verenigde Staten uit werden gezet.
epa Een Russisch vliegtuig haalde op 31 december Russische diplomaten op, die de Verenigde Staten uit werden gezet.
De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren economische sancties aangekondigd tegen Rusland. Vijf Russen komen op een Amerikaanse zwarte lijst te staan, onder wie een hoge ambtenaar. De sancties zijn het gevolg van mensenrechtenschendingen, aldus een woordvoerder van Obama.

Amerikanen mogen geen zaken doen met de vijf Russen, die nu niet meer bij hun vermogen in de Verenigde Staten kunnen. De timing van de sancties is opmerkelijk: enkele weken nadat de regering-Obama Russische diplomaten het land uitzetten vanwege vermeende hacks door Rusland rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens de Amerikanen wilden de Russen de uitkomst van de verkiezingen beïnvloeden ten gunste van Donald Trump.

Link
Drie dagen geleden kwamen de inlichtingendiensten met een rapport waarin ze een link legden tussen de Russische president Vladimir Poetin en digitale inbraken bij de Democratische partij. De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, noemde het rapport maandag 'een persbericht'. WikiLeaks publiceerde e-mails van Democraten die gehackt waren. Volgens de Amerikanen heeft WikiLeaks die mails van Rusland gekregen, maar Assange weerspreekt dat.

Alexander Bastrykin.
REUTERS Alexander Bastrykin.

Spion

De nieuwe sancties zijn het gevolg van een wet uit 2012 na de dood van klokkenluider Sergei Magnitsky. De meest prominente Rus op de Amerikaanse zwarte lijst is een naaste medewerker van Poetin, Alexander Bastrykin. Ook twee verdachten van de moord op de Russische spion en Kremlin-criticus Alexander Litvinenko in Londen vallen onder de nieuwe sancties.