Obama in tranen eert overleden oma als "stille heldin"

UNKNOWN

De grootmoeder van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama is in Hawaï overleden, aan de vooravond van de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten. Dat heeft Obama vanavond bekendgemaakt. In tranen bracht Obama vervolgens in Charlotte (North Carolina) een emotioneel eerbetoon aan zijn grootmoeder die zo graag haar kleinzoon als president had meegemaakt. Obama noemde haar één van Amerika's "stille helden".

McCain
"Eerst en vooral wil ik senator McCain bedanken voor zijn medeleven. Daar ben ik hem ongelooflijk dankbaar voor. Dit is echt een tijd van gemengde gevoelens voor mij. Mijn grootmoeder gaat naar huis en daarom is er zowel vreugde als verdriet. Ze was heel bescheiden en heel oprecht. Ze was één van de vele heldinnen en helden die Amerika rijk is. Ze zijn niet beroemd en hun naam staat niet in de kranten. Toch werken ze elke dag heel hard om te zorgen voor hun familie. Ze offeren zich op voor hun kinderen en hun kleinkinderen. Mijn grootmoeder was de hoeksteen van mijn familie en die families zijn de hoekstenen van het Amerika waar ik zal voor vechten, samen met jullie."

Opvoeding
De grootmoeder van Obama, Madelyn Dunham, leed aan een kanker en stierf op 86-jarige leeftijd. Ze was reeds enkele weken ernstig ziek, waardoor Obama zijn campagne vorige maand enkele dagen onderbrak om haar een bezoek te brengen in Honolulu. Obama prees Dunham meermaals en gaf aan dat ze een sterke invloed op hem had. "Mijn moeder was alleenstaand, dus ze voedde me op met de hulp van mijn grootouders", aldus Obama. (belga/mvdb)

Obama verneemt het slechte nieuws.
UNKNOWN Obama verneemt het slechte nieuws.
Obama veegt zijn tranen.
UNKNOWN Obama veegt zijn tranen.
De jonge Barack Obama met wijlen zijn grootouders Madelyn en Stanley Dunham. Foto uit 1979.
UNKNOWN De jonge Barack Obama met wijlen zijn grootouders Madelyn en Stanley Dunham. Foto uit 1979.