Obama favoriet in Mississippi

UNKNOWN

De voorverkiezingen in de Democratische Partij van de Verenigde Staten worden vandaag voortgezet in Mississippi. Politie en ambtenaren van het ministerie van Justitie houden een oogje in het zeil, want de zuidelijke staat is berucht door geknoei met verkiezingen.

De Afro-Amerikaanse senator Barack Obama geldt er als favoriet. Meer dan de helft van de Democratische kiezers is zwart. De kiezers stemmen van 13.00 uur vandaag tot 01.00 uur woensdagmorgen (Belgische tijd).

Superdelegates
Mississippi is goed voor 33 kiesmannen die op het partijcongres komende zomer de presidentskandidaat van de partij aanwijzen. Daar moet naar het zich laat aanzien de knoop worden doorgehakt via het stemrecht van bijna achthonderd 'superdelegates', Democratische partijbonzen en prominenten.

De verdeelsleutel die de partij bij voorverkiezingen voor de kiesmannen hanteert en de tweestrijd binnen de partij heeft ervoor gezorgd dat Obama noch Clinton via de voorverkiezingen aan voldoende kiesmannen kan komen. Het aantal van 2025 kiesmannen zou een kandidatuur verzekeren, maar er zijn er onvoldoende over.

120 kiesmannen voor
Obama ligt 120 kiesmannen voor op zijn rivaal Hillary Clinton, senator uit New York en de echtgenote van ex-president Bill Clinton. Obama heeft 1588 afgevaardigden verzameld in de 45 voorverkiezingen van zijn partij, Clinton 1468.

Een belangrijke staat is nog Pennsylvania, waar de Democraten op 22 april bepalen wie van de 158 kiesmannen uit deze staat voor Obama en wie voor Clinton naar het partijcongres gaat. In het noordoostelijke Pennsylvania zou een overwinning van Clinton waarschijnlijk zijn. (anp/sps)