Obama en Poetin telefoneren over crisis in Oekraïne

REUTERS
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben donderdag telefonisch overleg gepleegd, in een poging om een oplossing voor de crisis in Oekraïne te vinden.

Volgens Het Witte Huis heeft Obama tijdens dat gesprek beklemtoond dat Rusland zich aan de voorwaarden van het vredesakkoord van Minsk moet houden. Volgens de VS moeten de Russische soldaten en de legeruitrusting uit Oekraïne worden teruggetrokken, maar Moskou ontkent iedere betrokkenheid bij het conflict tussen Kiev en de Russischtalige separatisten in het oosten van het land.

Ondanks het op 15 februari ondertekende vredesakkoord van Minsk, is het geweld in Oost-Oekraïne begin juni weer opgeflakkerd. De intensiteit van de gevechten is intussen weer afgenomen, maar toch vinden er nog regelmatig dodelijke confrontaties plaats in het gebied.

De twee presidenten spraken verder ook over de strijd tegen de jihadistische terreurmilitie IS (Islamitische Staat). Ook de lopende onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran kwamen aan bod. De twee leiders beklemtoonden dat ze tijdens die besprekingen "de eenheid" moeten bewaren om tegen de deadline van 30 juni tot een akkoord te komen.

EPA