Obama en Poetin naar ceremonie 70e verjaardag landing in Normandië

De Amerikaanse militaire beraafplaats in Colleville-sur-Mer.
AP De Amerikaanse militaire beraafplaats in Colleville-sur-Mer.
Achttien staatshoofden zullen op 6 juni de ceremonie bijwonen voor de zeventigste verjaardag van de landing van de geallieerden in 1944 in Normandië. Dat heeft het Franse presidentschap vandaag bekendgemaakt. Onder meer koning Filip gaat ter plaatse.

Ook de Franse president François Hollande en zijn Amerikaanse en Russische ambtsgenoot Barack Obama en Vladimir Poetin zijn aanwezig. Tekenen ook present: de Britse koningin Elizabeth II, de Duitse kanselier Angela Merkel en de Canadese eerste minister Stephen Harper.

De ceremonie bereikt halverwege de dag een hoogtepunt in Ouistreham, op het strand Sword Beach waar de Britse troepen landden op 6 juni 1944. Zowat 7.000 mensen wonen de plechtigheid bij, onder wie een honderdtal Franse oud strijders en 800 buitenlanders.

's Ochtends brengen Hollande en Obama een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-Mer, waar 10.000 soldaten rusten. De twee presidenten gaan langs bij de graven van de broers Roosevelt, de zonen van president Theodore Roosevelt (1901-1909). De achttien staatshoofden dineren daarna in het château de Bénouville, vlak bij Caen.