Obama: "Clinton en McCain schuldig aan recessie"

UNKNOWN

Barack Obama, die met Hillary Clinton in een verbeten strijd is verwikkeld om de Democratische kandidatuur bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wijt de huidige economische problemen van de Verenigde Staten aan de oorlog in Irak. Zowel Clinton als de Republikeinse kandidaat John McCain is voor die problemen verantwoordelijk, zei Obama.

Tanken
Elke keer dat je je auto voltankt en meer dan vijftig dollar (32 euro) kwijt bent, moet je meebetalen aan de oorlog in Irak, betoogde Obama. Dat is volgens Obama ook de schuld van Clinton, die zich pas onlangs tegen de oorlog keerde. Clinton, die in de senaat voor de oorlog stemde, verwijt Obama dat hij niets heeft gedaan om de oorlog te stoppen totdat hij meedeed aan de voorverkiezingen.

Britse premier
McCain was vandaag in Londen op bezoek bij de Britse premier Gordon Brown. De senator waarschuwde voor de gevolgen van een vroegtijdige terugtrekking uit Irak. Van zo'n fout zouden al-Qaida en Iran alleen maar profiteren, zei McCain.

Michigan en Florida
Clinton en Obama liggen ook overhoop over de stemmen van de inwoners van Michigan en Florida. Clinton wil dat de verkiezingsuitslag in de staten alsnog wordt meegeteld of dat er opnieuw gekozen wordt. Obama heeft voorgesteld de stemmen te delen, maar daar moet Clinton niets van hebben.

Straf
In Michigan en Florida won Clinton, maar omdat de staten hun verkiezingen vervroegd hielden, werden ze bestraft door de nationale commissie van de Democraten. De uitgebrachte stemmen worden nu niet omgezet in een proportioneel aantal gedelegeerden dat mag meestemmen op de nationale conventie. Die moet uiteindelijk beslissen wie de Democratische kandidaat wordt. (novum/svm)