Obama: "Amerikaanse IS-gijzelaar is dood"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bevestigd dat de laatste Amerikaanse gijzelaar bij IS, Kayla Mueller, overleden is. Ook haar ouders bevestigen haar dood.

"Het is met grote droefheid dat we de dood van Kayla Jean Mueller hebben vernomen", klinkt het in een mededeling van het Witte Huis. "Kayla vertegenwoordigde het beste van Amerika en sprak haar diepe trots uit over de vrijheden die wij genieten en waar anderen in de wereld zo hard voor strijden. Ze zei: 'Hier zijn we. Vrij te spreken zonder angst gedood te worden, gezegend beschermd te zijn door de wet, vrij om onze families te zien wanneer we willen, vrij om grenzen over te steken en vrij om van mening te verschillen.' Kalya Mueller gebruikte die vrijheden die ze zo koesterde om het leven van anderen te verbeteren."

Obama zei er in zijn verklaring niet bij hoe Mueller is gestorven, maar dreigde wel dat de VS "de terroristen die verantwoordelijk zijn voor haar gevangenschap en dood zullen vinden en terecht zullen stellen". Volgens de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad kreeg Muellers familie een privébericht van IS, dat de geheime diensten deed besluiten dat de vrouw is overleden.

De terreurgroep Islamitische Staat verklaarde vorige week al dat Mueller was omgekomen bij een Jordaans bombardement op Raqqa. Jordanië ging er echter van uit dat die verklaring een pr-stunt was. Het Witte Huis verklaarde zich "erg bezorgd" over het bericht dat de ontvoerde vrouw zou zijn omgekomen.

Mueller (26) werd in 2013 in de Noord-Syrische stad Aleppo ontvoerd.