Oakland vergunt grootschalige weedplantages

UNKNOWN

De Californische stad Oakland heeft toestemming gegeven voor de aanleg van vier grootschalige weedplantages. Het is de eerste keer dat in de Verenigde Staten de teelt van marihuana op grote schaal wordt vergund.

Betalen
Het omstreden plan werd vanavond goedgekeurd in het stadsbestuur met een meerderheid van vijf tegen twee stemmen. Volgens de wet, die nog definitief goedgekeurd moet worden tijdens een tweede stemming, zouden de plantages jaarlijks 211.000 dollar moeten betalen voor de financiering van overheidstoezicht. Ze moeten ook taks betalen op de verkoop en over een aansprakelijkheidsverzekering van drie miljoen dollar beschikken.

400 werknemers
Agramed, één van de betrokken firma's, wil vierhonderd werknemers inhuren voor een plantage met de omvang van twee voetbalterreinen. Agramed raamt dat het jaarlijks 1,5 miljoen dollar taksen zal betalen.

Medicatie
In Californië hebben mensen het recht om marihuana te telen en te gebruiken voor medische doeleinden. Volgens de federale wetgever blijft elk gebruik echter illegaal en de Drug Enforcement Audministration (DEA) kan in principe de plantages in beslag nemen en de werknemers en eigenaars arresteren.

Referendum
In november wordt in Californië een referendum gehouden over de legalisering van marihuana. Het is onduidelijk hoe de federale overheid zal reageren indien de voorstanders het zouden halen.
Paradoxaal genoeg zijn de kleine telers gekant tegen de plantages in Oakland. Ze vrezen dat ze uit de markt worden geprijsd.

Voorstanders stellen dan weer dat de maatregel inkomsten zal genereren voor de noodlijdende stad en dat Oakland een positie kan verwerven als centrum van de cannabisteelt in Californië. (belga/ep)