NYT: VS wilden Oekraïne onderzoek naar Biden opdringen

De Amerikaanse speciale gezant voor Oekraïne Kurt Volker.
EPA De Amerikaanse speciale gezant voor Oekraïne Kurt Volker.
Twee Amerikaanse diplomaten hebben in augustus een verklaring opgesteld voor de Oekraïense president Volodymyr Zelenski waarin staat dat hij een onderzoek naar Joe Biden en zijn zoon Hunter gaat instellen. Dat schrijft The New York Times op basis van drie bronnen binnen de Amerikaanse regering.

De Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie Gordon Sondland en de toenmalige Amerikaanse speciale gezant voor Oekraïne Kurt Volker zouden de verklaring hebben opgesteld. Als Zelenski had getekend, was hij verplicht geweest het onderzoek in te stellen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft toegegeven dat hij Zelenski heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar Biden en diens zoon. De Democraat Joe Biden is een politieke rivaal van Trump die hoopt het bij de presidentverkiezingen volgend jaar tegen de president op te nemen. 

Vooronderzoek

De Democraten zijn naar aanleiding van het telefoongesprek tussen Trump en Zelenski een onderzoek gestart naar de mogelijke afzetting van de president. In dat gesprek zette de Amerikaanse president zijn ambtgenoot herhaaldelijk onder druk om een onderzoek op te starten tegen zijn Democratische rivaal Joe Biden. Toch houdt Trump vol niks verkeerd te hebben gedaan en spreekt hij van een “heksenjacht”. Hij heeft zelfs nu ook China in het openbaar opgeroepen een onderzoek te starten naar Biden en zijn zoon Hunter.

“Dat is niet normaal en onaanvaardbaar”, schrijven drie voorzitters van de bevoegde commissies in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. “Het is onethisch, niet patriottisch en verkeerd.” Amerikaanse presidenten zouden nooit buitenlandse krachten onder druk mogen zetten om hun interne politieke rivalen aan te vallen, luidt het in hun brief.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo krijgt in de brief een stevige veeg uit de pan. Die was op de hoogte van het telefoontje tussen Trump en Zelenski, maar informeerde de binnenlandse geheime dienst FBI of andere strafvervolgingsautoriteiten daar niet over.

Lees ook: Alle vragen over de afzettingsprocedure tegen Trump: hoe werkt het, wat zijn de beschuldigingen en hoe groot is de kans dat hij echt moet vertrekken?

Kurt Volker.
AFP Kurt Volker.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wesley Gevaert

  Karel uw visie is even grappig. De realiteit is triest.

 • Karel Tichmann

  Het is grappig, dat er mensen zijn die geloven, dat Trump die de beste economie heeft in wereld, op straat wordt gezet.

 • Diane Bernaerts

  Wat helemaal bezwaarlijk is, is dat Trump belooft te zwijgen over de misstanden in HongKong als China hem hierbij helpt. Hoeveel redenen tot impeachment moeten de Republikeinen nog hebben?

 • guido Bervoets

  Het zou helemaal ridicuul geweest zijn als de oppositie gebleven was en bij elke maatregel die werd voorgesteld zou vragen wat het zou kosten aan de staatskas. De regering zou bij elke maatregel ontkennend hebben moeten antwoorden waardoor ze compleet voor schut en met de mond vol tanden zouden gestaan hebben. Zo zou ik het alleszins aangepakt hebben.

 • guido Bervoets

  Buiten dat Trump over de hele affaire liegt dat het gedrukt staat gebruikt hij ook overheidsmiddelen en personeel betaald door de belastingbetaler om zijn rivaal in diskrediet te brengen. Net alsof William Barr en Mike Pompeo geen belangrijker werken te verrichten hebben op Justitie en Buitenlandse Zaken. Misbruik van belastinggeld en personeel voor persoonlijke doeleinden alleen al is onethisch en ook strafbaar.