Nucleaire medewerkers betrokken bij mysterieuze raketexplosie in Rusland

REUTERS
Het Russische atoomagentschap Rosatom heeft zaterdag toegegeven dat haar medewerkers betrokken waren bij de explosie van een raketmotor. Het incident zorgde voor een piek aan nucleaire straling in het nabijgelegen Severodvinsk.

Volgens een persverklaring van Rosatom kwamen vijf mensen bij de explosie om het leven. Zij werden door de ontploffing in zee geslingerd. De uitleg van het atoomagentschap wijt het ongeluk met de raket aan het vlam vatten van de brandstof. 

Rusland heeft geen officiële verklaring gegeven waarom de explosie van een raketmotor voor het vrijkomen van nucleaire straling kon zorgen. De woordvoerster van Rosatom wilde niet ingaan op vragen of de verhoogde straling te maken had met het incident.

Het ministerie van Defensie meldde eerder dat zij geen verschil in stralingsniveau hadden gemeten, maar dat werd later door lokale ambtenaren tegengesproken. Volgens hen steeg het stralingsniveau in het nabijgelegen Severodvinsk kortstondig na de explosie. Dat bericht werd later weer ingetrokken zonder verdere uitleg.

Greenpeace en experts in de VS

Ook Greenpeace gaat er vanuit dat er straling is vrijgekomen bij het ongeluk, en baseert zich op gegevens van het ministerie voor Noodsituaties. Die data zouden aantonen dat het stralingsniveau tijdelijk 20 keer hoger lag dan normaal in Severodvinsk. 

Nucleaire experts uit de Verenigde Staten vermoeden dat de ontploffing en vrijgekomen straling het gevolg kunnen zijn van het testen van een kruisraket met nucleaire aandrijving. 

Russische media zeggen op hun beurt dat de explosie mogelijk heeft plaatsgevonden op een plek om wapens te testen, vlakbij het stadje Nyonoksa. Volgens die berichtgeving wordt een gebied vlakbij de eerdergenoemde plaats gebruikt voor het uittesten van wapens, waaronder zowel ballistische- als kruisraketten die worden gebruikt door de Russische marine. 

De ingang van een militaire kazerne vlakbij het dorpje Nyonoksa in het noorden van Rusland.
REUTERS De ingang van een militaire kazerne vlakbij het dorpje Nyonoksa in het noorden van Rusland.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Van Beneden

  Terwijl de elite zich amuseert met raketten en granaten die ongeacht welk type veel energie kosten in ontwikkeling en uitvoering en daarbij het milieu zwaar belasten moet de gewone man zich de zondebok voelen bij de vernietiging der aarde.

 • Denis Van den broeck

  Nog al een chance dat het niet schadelijk is voor mens en dier he

 • Erik bernard

  De Russen zijn niet te vertrouwen, in het geheim verder werken aan ballistische raketten...

 • Geert Theunynck

  Noord Korea wordt steeds met de vinger gewezen inzake testen raketten . De Russen en Amerikanen doen dat ook . Deze twee laatste meestal bij een aanval zelfs, meteen raak schieten .

 • Michel Van der Hoydowch

  Hopla ,weer een stapje verder in de bewapeningswedloop en vernietiging van onze planeet.