Nucleair wapenverdrag op de helling: Trump wil einde aan "oncontroleerbare wapenwedloop”

De Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump op de G20-top in Buenos Aires, Argentinië.
REUTERS De Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump op de G20-top in Buenos Aires, Argentinië.
De Amerikaanse president Donald Trump wil met zijn Chinese en Russische ambtsgenoten Xi Jinping en Vladimir Poetin samenwerken om een einde te maken aan een "oncontroleerbare" wapenwedloop.

"Ik ben zeker dat, op een moment in de toekomst, president Xi en ik samen met president Poetin van Rusland zullen beginnen praten over een betekenisvolle stop voor wat een grote en oncontroleerbare wapenwedloop is geworden", aldus Trump op Twitter. "De Verenigde Staten hebben dit jaar 716 miljard dollar (ongeveer 632 miljard euro, nvdr.) uitgegeven. Gek! "

“Geen nieuwe Koude Oorlog”

Trump had eind oktober aangekondigd dat hij de Verenigde Staten terugtrekt uit het Intermediate Nuclear Force-verdrag (INF) uit 1987, dat de vernietiging voorziet van alle kernraketten en kruisraketten met reikwijdtes tussen 500 en 5.500 kilometer. Poetin waarschuwde onmiddellijk dat die terugtrekking gevaarlijke gevolgen zou hebben.

De NAVO beschuldigt Rusland ervan het INF-verdrag te schenden door een nieuwe raket te ontwikkelen, maar de bondgenoten willen "geen nieuwe Koude Oorlog en geen nieuwe wapenwedloop", aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag. Op het hoofdkwartier van de NAVO vindt morgen en overmorgen een raad van de ministers van Buitenlandse Zaken plaats, waarbij het onder meer zal gaan over het INF-verdrag.

VS geven het meeste uit aan Defensie

De Verenigde Staten geven wereldwijd het meeste uit aan Defensie. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) bedroegen de Amerikaanse Defensieuitgaven vorig jaar 610 miljard dollar, of 3,1 procent van het bbp. China blijft op de tweede plaats staan, met naar schatting 228 miljard dollar of 13,1 procent van het wereldwijde totaal. Nummer drie is Saoedi-Arabië, met 69,4 miljard dollar of 10,3 procent van zijn bbp. Rusland is nummer vier met 66,3 miljard dollar. 

AP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Meer dan 700 miljard p e r j a a r , elk jaar opnieuw en dan roepen dat Rusland of China hen bedreigen? Komt daarbij hun gigantische staatsschuld die open staat bij de rest van de wereld.

 • Jan De Cock

  Trump zorgt voor vrede heeft nog geen enkele oorlog begonnen kan niet gezegd worden van zijn voorgangers

 • Christiaan Goethals

  Huichelaar Trump verkoopt voor miljarden wapens aan S.Ar. Met dat manneke komen we dicht bij die groooootere oorlog.

 • Paul De Mol

  Trump kan beginnen met zijn omgeving uit te zuiveren van oorlogszuchtige maniakken. Vervolgens zijn buitenlandse politiek veranderen en andere landen die de VS niets misdoen met rust laten. Tenslotte de NAVO opdoeken: het is geen verdedigingsorganisatie maar een agressor en werktuig voor het vestigen van VS-hegemonie over de hele wereld.

 • Patrick Vitalson

  Dit kan toch niet!