Nucleair wapenverdrag op de helling: Rusland hemelt nieuwe hypersonische raketten op

De Russische president Vladimir Putin (L) en de Russische stafchef Valery Gerasimov (R).
EPA De Russische president Vladimir Putin (L) en de Russische stafchef Valery Gerasimov (R).
Rusland heeft de capaciteiten van zijn nieuwe hypersonische raketten aangeprezen. De tuigen zijn volgens Moskou in staat meer dan 30.000 kilometer per uur te halen en kunnen "praktisch" niet worden neergeschoten. De aankondiging gebeurt nu de spanningen tussen het Westen en Rusland al enige tijd zijn opgelopen en er gevreesd wordt voor een nieuwe wapenwedloop tussen Moskou en Washington.

Volgens vicepremier Joeri Borissov haalden de raketten een snelheid van Mach 27, of 27 keer de snelheid van het geluid en dus meer dan 33.000 kilometer per uur. De Russische president Vladimir Poetin woonde gisteren de test bij van een van de nieuwe raketten, 'Avangard' gedoopt. Hij had in maart al fier een nieuwe generatie raketten aangekondigd.

"Met dergelijke snelheden, kan praktisch geen enkel antiraketsysteem het neerschieten", zei de vicepremier. Volgens hem onderscheiden de projectielen zich door het feit dat het "onmogelijk te voorspellen is waar het zich op het volgende moment zal bevinden". De wijze waarop de raket zich voortbeweegt, zou volgens hem dan ook zo goed als elk raketafweersysteem nutteloos maken.

INF-verdrag

Poetin zei gisteren dat het raketsysteem volgend jaar in dienst wordt genomen en benadrukte dat dit "nieuw type van strategisch wapen" de veiligheid van het land de komende decennia zal garanderen.

Washington en de NAVO-landen beschuldigen Rusland ervan onder andere het INF-verdrag (Intermediate Nuclear Force-verdrag) te schenden. Dat verdrag uit 1987 voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met reikwijdtes tussen 500 en 5.500 kilometer. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde daarop aan uit het INF-verdrag te willen stappen. Poetin dreigde er dan op zijn beurt mee nieuwe middellangeafstandsraketten te zullen ontwikkelen, als de Amerikanen zich daadwerkelijk uit dat verdrag terugtrekken.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Antonio Rinaldi

  En wij zitten onder de dwang van de VS,en die zitten onder de dwang van de chinezen,en die onder de dwang van de Arabieren enz.Iedereen zit onder de dwang van iemand.

 • Rudolf Jacobs

  mooie afsluiting voor 2018,dit kon gewoon geen betere timing hebben,europa laten bibberen en niet van de kou en amerika bang ,want hun duur paraplutje werkt hier niet tegen en daar kan ik alleen maar om juichen,de nato en amerika bommen geld kwijt met hun zogezegde scherm haha leuk om lezen eindelijk rusland weer boven,en dan te weten dat de chinees met hun miljarden bevolking ook op de loer ligt,om nog maar te zwijgen over hun technology

 • Febe Chapin

  Tijd voor nieuwe technologie. Ik zie het positief. Niemand gaat ooit een kernoorlog riskeren, dus ik ben op dat vlak gerust. Enkel over onze "hyper"oude kerncentrales zijn me een zorg.

 • Roger Wellens

  Dat zal nooit stoppen, de wapenwedloop moet blijven duren. Maar schieten op elkaar, dat zullen ze nooit doen.

 • Jean Vermote

  Ik denk ook niet dat Putin uit is op een totale oorlog, maar vrees toch dat hij ooit Estland, Letland en Litouwen onder zijn knoet zal dwingen. Zelfs Polen en Oekraïne zijn niet veilig. In de rest heeft hij geen interesse, het enkel om een soort buffergordel te doen en momenteel heeft hij enkel Wit Rusland en het noorden van Oekraïne in zijn greep. En hoe meer de V.S. hem onder druk zet hoe gevaarlijker de situatie wordt.