Nucleair wapenverdrag op de helling: NAVO-Rusland Raad vergadert vrijdag in Brussel

De Russische president Vladimir Poetin (midden) dreigde eerder al met de bouw van kernraketten als Amerika hetzelfde zou doen.
REUTERS De Russische president Vladimir Poetin (midden) dreigde eerder al met de bouw van kernraketten als Amerika hetzelfde zou doen.
De ambassadeurs van de 29 NAVO-landen vergaderen vrijdag met de Russische ambassadeur bij de NAVO in Brussel om de politieke dialoog voort te zetten. De NAVO en de VS beschuldigen Rusland ervan het bilaterale INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) uit 1987 te schenden.

"Na overleg met Rusland, zijn we het eens geworden een vergadering van de NAVO-Rusland Raad op ambassadeursniveau te houden op 25 januari 2019 in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel", aldus een NAVO-functionaris.

Rusland bevestigde de vergadering. De Russische ambassadeur bij de NAVO, Aleksandr Groesjko, stelde dat het INF-verdrag het voornaamste gespreksthema zal zijn op de raad. "Deze kwestie was al besproken tijdens de laatste vergadering op 31 oktober vorig jaar", vertelde Groesjko aan het Russische staatspersagentschap TASS. Hij waarschuwde dat de volgende vergadering niet mag uitmonden in een herhaling van de politieke standpunten die op de vorige vergadering al kenbaar waren gemaakt.

Volgens Washington schendt Rusland het wapenverdrag met het SSC-8-raketprogramma, dat in Rusland de naam 9M729 draagt. Die raketten zouden volgens de VS een reikwijdte van 500 tot 1.500 kilometer hebben. Maar volgens Moskou vallen de raketten niet onder het verdrag, omdat ze slechts een afstand van minder dan 500 kilometer kunnen overbruggen. Moskou zegt niet te willen toegeven aan “ultimatums”.

Terugtrekking VS

President Donald Trump beloofde echter vorig jaar dat de VS zich uit het verdrag zullen terugtrekken omdat Rusland zich niet aan de voorwaarden houdt. Dat terugtrekkingsproces start op 2 februari. Vanaf dan zullen de VS zelf ook middellangeafstandsraketten kunnen ontwikkelen. 

NAVO-diplomaten hopen dat Washington het Kremlin alsnog kan overtuigen om zich naar het verdrag te voegen of om mogelijk opnieuw te onderhandelen over het verdrag, zodat ook China erin wordt opgenomen. De afgelopen twee jaar vonden een tiental vergaderingen van de NAVO-Rusland Raad plaats.

INF-verdrag

Het INF-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten werd in 1987 onderhandeld door de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Russische sovjetleider Michail Gorbatsjov en voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel Van Limbergen

    De NATO staat iedereen op de vingers te tikken van buiten de NATO maar vergeet dat de grootste overtreder in kun midden zit, namelijk de VS metTrump. Ze vinden altijd wel iets om zich te onttrekken aan hun verantwoordelijklheid!

  • Silvy Broux

    Ik hoop dat het goed komt.... Dat ze die Trump toch eens eindelijk afzetten ...