Nu ook ophef rond tweet van Trumps dochter: Ivanka prijst bonen aan van merk met omstreden CEO

Ivanka Trump.
AP Ivanka Trump.
Het moet niet altijd haar vader zijn die bakken kritiek krijgt voor zijn tweets. Ook Ivanka Trump heeft nu zoiets als een Twitterrel ontketend in de VS. Ze poseerde op social media met een blik zwarte bonen van het voedingsmerk Goya, waarvan de CEO onlangs Donald Trump de hemel had ingeprezen. Dat leidde tot een oproep om het merk te boycotten, wat dus blijkbaar Ivanka Trump inspireerde.

Ivanka Trump is niet alleen de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, maar ook zijn adviseur, net als haar echtgenoot Jared Kushner. Dat is een officiële functie. Een tweet waarin ze reclame maakt voor een bepaald product is dan ook op z’n minst merkwaardig te noemen. In dit geval is de commerciële boodschap bovendien politiek geladen.

Op de foto poseert Ivanka met een blik zwarte bonen van Goya in haar hand. Ze voegt er nog de slogan van het Latijns-Amerikaanse merk aan toe, in het Engels én in het Spaans: “Als het Goya is, dan moet het wel goed zijn”. Haar opvallende zet - ook verschenen op haar Facebook en Instagram - is ingegeven door een voorgeschiedenis.

De CEO van Goya is Robert Unanue, een man van Spaanse afkomst. Unanue prees enkele dagen geleden Donald Trump in het Witte Huis. “We zijn echt gezegend met een leider als president Trump”, zei Unanue. Dat veroorzaakte verontwaardiging in de VS, vooral aan de linkerzijde, waar werd opgeroepen tot een boycot van Goya-producten. Unanue dacht er echter niet aan om zich te verontschuldigen en noemde de campagne tegen zijn bedrijf een poging om hen “het zwijgen op te leggen”.

Op de tweet van Ivanka Trump volgde eveneens verontwaardiging, niet in het minst om ethische redenen. Als iemand met een officieel ambt wordt Ivanka Trump immers verondersteld zich ver weg te houden van openlijke reclame voor welk merk dan ook. Eerder al kwam Kellyanne Conway, Trumps raadgeefster, in 2017 voor een gelijkaardig incident in opspraak. Conway had toen de kledinglijn van Ivanka Trump aangeprezen nadat winkelketen Nordstrom die uit het aanbod had gehaald. “Een accidentje”, oordeelde de ethische commissie van het Witte Huis toen en Conway ging vrijuit.

Democratisch congreslid Alexandria Ocasio-Cortez reageerde gevat op Twitter met een alternatieve slogan in het Spaans: “Als het Trump is, dan is het corrupt”.

President Donald Trump met zijn dochter en adviseur, Ivanka Trump.
EPA President Donald Trump met zijn dochter en adviseur, Ivanka Trump.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny De Graeve

  En dan? Zen dochtet mag toch de kost verdien zoals iedereen? Zij is toch niet de president? Beter nen speciale gast als Trump die het goed meent met zijn land en de wereld dan al die onozelaars die voor hem kwamen samen.

 • Raf Verlinden

  die is enkel nog goed om eens een nachtje in de week mee door te brengen, voor de rest een papa's kindje

 • Edmond Dillien

  Zielig, he. Zij zou dan 1 van de presidentiële raadgevers moeten zijn en zich bezig houden met het land zijn problemen en al wat zij doet is wat de Papa beveelt of vraagt en dit denkelijk om in zijn testament te blijven, nu nog wat anti reclame voor Good Year en dan kan je er zeker van zijn.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ivanka verkoopt bonen en het Witte Huis in haar verkoopkantoor. Bonen zijn belangrijker. Doe er dan nog spek bij en je hebt Ivanka bij internationale bijeenkomsten waar ze genegeerd wordt.

 • Gino Denil

  In maart 2017 officieel aangesteld als 'assistent van de president'. Haar man al vroeger. En sommigen hebben blijkbaar niet begrepen waar het over gaat. Die CEO mag zeggen wat hij wil. Maar wie officieel voor het witte huis werkt moet zich ver houden van publiciteit en belangenvermenging. Omwille van die verboden belangenvermenging nam ze overigens zelf ontslag als bestuurder van haar eigen bedrijven.