Nu ook officieel: Baskische terreurgroep ETA bestaat sinds vanmiddag niet meer

Rajoy: "Wat ze ook doet, ETA zal geen straffeloosheid krijgen voor haar misdaden"

AFP
De Baskische terreurgroepering ETA bestaat sinds vanmiddag 14 uur niet meer. Dat heeft de organisatie nu ook officieel bekendgemaakt in een mededeling en is bevestigd door het Internationale Centrum voor de Humanitaire Dialoog in Genève.

De ontbinding van de terreurgroep, die verantwoordelijk is voor meer dan 800 doden bij 4.000 aanslagen op vijftig jaar tijd, is sinds 14 uur vanmiddag officieel. De ETA-leden stemden tijdens een intern referendum met 93 procent vóór de ontbinding.

"ETA, de Baskische nationale revolutionaire socialistische bevrijdingsorganisatie kondigt aan het Baskische volk het einde van zijn bestaan aan", zo luidt de eerste zin van de mededeling van de groepering. De ontmanteling "van de structuren is volledig". De "ETA heft alle politieke activiteiten op", klinkt het nog. De terreurgroep roept de "ex-militanten" wel nog op "op andere terreinen verder te strijden voor een herenigd, onafhankelijk, socialistisch en niet-patriarchaal Baskenland, ieder op zijn terrein, met de verantwoordelijkheid en eerlijkheid van altijd".

Gisteren dook in de Spaanse pers al een brief op waarin de ETA haar opheffing aankondigde.

Rajoy: "Niet hopen op straffeloosheid"

De leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA moeten echter niet hopen op straffeloosheid, zei Spaans premier Mariano Rajoy in een reactie op het nieuws.

"Wat ze ook doet, ETA zal geen straffeloosheid krijgen voor haar misdaden", zei Rajoy tijdens een toespraak in Logroño, in het noorden van het land. "Wij zijn hen niets verschuldigd, en we moeten hen voor niets dankbaar zijn."

"Het hele project van ETA was een enorme mislukking", zei hij nog. "Ze hebben niets bereikt door honderden mensen te vermoorden, en ook niet toen ze gestopt zijn met doden omdat hun capaciteiten werden vernietigd door de veiligheidstroepen. Nieuwe propagandaoperaties zullen ook niets opleveren."

Meer dan 800 doden

De beweging streed bijna een halve eeuw lang voor een onafhankelijke Baskische staat in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. Bij zowat 4.000 aanslagen kwamen meer dan 800 mensen om

In 2011 zwoer de ETA het geweld af. Sindsdien heeft de organisatie geen aanslagen meer uitgevoerd. De ETA had vorige maand al een boodschap verspreid om vergiffenis te vragen aan haar slachtoffers.

Veel ETA-slachtoffers blijven met een wrang gevoel achter. In San Sebastian, de stad waar de meeste aanslagen van de organisatie plaatsvonden, eiste een slachtoffervereniging dat de ETA de terreur veroordeelt en ophoudt met zijn publieke eerbetonen aan militanten die de gevangenis mogen verlaten. Er wordt ook opheldering verwacht over 358 nog onopgeloste misdaden.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johny daneels

    Jammer....mensen die opkomen voor hun cultuur, rechten, alles voor het vaderland, daar is niks mis mee, wat doen de nieuwkomers trouwens?

  • Frans Peeters

    Catalonie is ook gemuilkorft in de media

  • marc le loup

    psychopath Rajoy mag er op rekenen dat zijn misdadig beleid niet vergeten zal worden en in nabije toekomst in rekening gebracht wordt.