Nu ook breuk bij Britse Conservatieven: 3 leden sluiten zich aan bij groep van 8 voormalige Labourleden

Anna Soubry, Sarah Wollaston en Heidi Allen (v.l.n.r.) sluiten zich aan bij The Independent Group.
REUTERS/Twitter Anna Soubry, Sarah Wollaston en Heidi Allen (v.l.n.r.) sluiten zich aan bij The Independent Group.
Drie parlementsleden van de Britse Conservatieven stappen uit de partij en gaan The Independent Group vervoegen. Die werd begin deze week opgericht door zeven ontevreden parlementsleden die oppositiepartij Labour verlieten. Intussen maakte ook een achtste Labourlid de overstap.

Van de drie Tories die de handdoek in de ring gooien, is Anna Soubry de bekendste. Soubry was minister in de regering van David Cameron en verzet zich al langer tegen het “rampzalige" brexitbeleid van huidig premier Theresa May. Ze was ook een uitgesproken voorstander van het remain-kamp tijdens het referendum in 2016. 

Chuka Umunna 

Soubry werkte deze legislatuur in het parlement samen met Labour-belofte Chuka Umunna in een pro-Europese groep. En laat Umunna nu net één van de zeven Labour-parlementsleden zijn die begin deze week hun partij de rug toekeerden en The Independent Group uit de grond stampten.


De andere twee Conservatieve dissidenten zijn Sarah Wollaston - de voorzitster van de commissie Volksgezondheid en een eerder eurosceptisch parlementslid, dat zich om pragmatische redenen tegen de brexit verzet - en Heidi Allen. Die laatste liet eerder al vallen dat ze de Tories de rug zou toekeren als de partij te veel naar de pijpen van harde brexiteers zoals Jacob Rees-Mogg zou dansen.

Volgens Soubry, Wollaston en Allen is net dat nu gebeurd. De Conservatieve Partij is zozeer naar rechts gekeerd dat ze zelfs beleidsvoorstellen van de radicaal anti-Europese partij Ukip van Nigel Farage begint over te nemen, zo klinkt het. “De strijd is gestreden. De rechterzijde heeft gewonnen", zei Soubry tijdens een persconferentie. 

Grip

"We hebben niet het gevoel dat we nog langer in een regeringspartij kunnen blijven waarvan het beleid en de prioriteiten zo in de grip zijn van de ERG (de groep van Rees-Mogg, red.) en de DUP (Noord-Ierse unionisten die de regering-May gedoogsteun leveren, red.)", schreven ze in een brief aan premier Theresa May, die de Britse krant The Guardian kon inkijken. "Brexit heeft de Conservatieve partij geherdefinieerd en alle pogingen om haar te moderniseren ongedaan gemaakt. De partij is er flagrant niet in geslaagd om de ERG het hoofd te bieden, zodat die nu openlijk functioneert als een partij binnen een partij." (lees hieronder verder)

Chuka Umunna keerde Labour de rug toe.
Photo News Chuka Umunna keerde Labour de rug toe.
Luciana Berger.
EPA Luciana Berger.

Independent Group

Het drietal zal nu The Independent Group vervoegen. Die werd maandag opgericht door zeven Labour-dissidenten, van wie Chuka Umunna en Luciana Berger de bekendste zijn. Later sloot ook Joan Ryan zich nog aan als achtste lid. Ook zij keerden zich tegen het brexit-beleid van de partijtop, maar ook de beschuldigingen van antisemitisme en de "halfslachtige aanpak" van leider Jeremy Corbyn speelden mee. Berger is een joodse.

The Independent Group krijgt voorlopig nog niet de stempel van een nieuwe partij. De betrokkenen willen als onafhankelijken zetelen in het Britse Lagerhuis. "We willen verder constructief blijven werken in het belang van onze kiezers", benadrukken de drie ex-Conservatieve leden.

Nipte meerderheid

Het vertrek van Soubry en co kan Theresa May zuur opbreken. Haar partij heeft nu al geen meerderheid in het parlement en moet rekenen op de tien DUP-stemmen. Die nipte meerderheid wordt nu nog krapper, terwijl de premier binnen dit en enkele weken een echtscheidingsakkoord met de EU door het parlement moet krijgen om een brexit zonder deal te vermijden. (lees hieronder verder)

In het Lagerhuis is zopas het wekelijkse vragenuurtje aan de premier van start gegaan. De elf leden van The Independent Group zitten samen op de oppositiebanken.

Theresa May liet via Twitter al weten "triest" te zijn over de beslissing van haar partijgenoten. "Dit zijn mensen die zich jarenlang hebben ingezet voor onze partij en ik bedank hen daarvoor", zegt ze. 

“Juiste beslissing”

Maar de brexit blijft wel de juiste beslissing, maakt May zich sterk. "Door onze belofte na te komen en de beslissing van het Britse volk in realiteit om te zetten, doen we wat juist is voor het land. Zo kunnen we samen verder gaan richting een betere toekomst." 

Ze verdedigt ook haar bilan als partijleider. "Ik ben er zeker van dat de Conservatieve partij onder mijn leiderschap altijd de fatsoenlijke, redelijke en patriottische politiek zal voeren die de mensen in dit land verdienen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Van Rompaey

    De stoelendans is in gang gezet.