Nu meer dan 2.000 doden in Zweden: "Absoluut nog geen daling”

Veel inwoners van Stockholm trekken er met het mooie weer op uit: lockdown-maatregelen zijn er in Zweden niet.
AP Veel inwoners van Stockholm trekken er met het mooie weer op uit: lockdown-maatregelen zijn er in Zweden niet.
Het Zweedse ministerie van Volksgezondheid heeft 84 nieuwe bevestigde overlijdens door het coronavirus gemeld, waarmee het totaal aantal overlijdens nu op 2.021 ligt. “We zien absoluut nog geen daling”, klonk het op de dagelijkse persconferentie. De overheid waarschuwt dat de druk op de ziekenhuizen bijzonder hoog blijft, en vraagt de bevolking zich aan de maatregelen te houden. 

In totaal zijn nu 16.755 personen besmet (geweest) met het coronavirus. Volgens staatsepidemioloog Anders Wallensten is daarmee “absoluut nog geen daling” in de cijfers te zien. 

Al 1.217 patiënten moesten verzorgd worden op de afdelingen intensieve zorg, waar nog altijd meer dan 500 bedden bezet zijn. Dat aantal blijft de laatste dagen wel stabiel, en er zijn nog meer dan dubbel zoveel bedden beschikbaar. De overheid spreekt dan ook tegen dat bejaarden bewust niet naar intensieve zorg worden gebracht. "Wie verzorging nodig heeft, krijgt verzorging”, klonk het. Maar hoe langer de druk aanhoudt, hoe zwaarder de ziekenhuizen het krijgen.

De meeste overlijdens en besmettingen vinden nog altijd plaats in en rond de hoofdstad Stockholm. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zal op 1 mei ongeveer een kwart van de bevolking daar besmet geweest zijn. Tegenover elke vastgestelde besmetting in de hoofdstad staan volgens de meest recente modellen 75 onbevestigde besmettingen. 

Epidemioloog Wallensten drukte de Zweden op het hart zich aan de - vrijwillige - richtlijnen te houden: afstand houden, voldoende de handen wassen, niet op bezoek gaan bij ouderen, en thuisblijven bij het kleinste symptoom. “De zon schijnt en het is buiten mooi weer. We krijgen vragen om de restricties te lossen, maar het gevaar is nog niet geweken. We moeten volhouden en de ouderen beschermen. Hou ook buiten voldoende afstand.”

Lees ook:

Vermaarde Zweedse epidemioloog sabelt lockdowns in andere landen neer, Marc Van Ranst reageert (+)

Heeft Zweden met zijn aanpak nu gelijk of niet? Dit zeggen de cijfers, na meer dan een maand corona-epidemie (+)

Bekijk ook: Zweedse epidemioloog verdedigt unieke aanpak

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Swerts

  Minder slachtoffers dan bij ons en de economie is nog steeds vollen bak aan het draaien?

 • Dirk Corten

  En slechts 3% in Belgie..ook niet zo goed...10% is nog altijd 10 mensen op 100...toch straf!

 • Ben Detrez

  Het Zweedse systeem werkt dan toch niet zo goed. Groepsimmuniteit van 10% tot nu toe dat is niet veel.

 • Jan De Korte

  Hans Torbeyns. Het is niet beter maar zeker niet slechter. En de economie blijft draaien. Dus op termijn zullen ze er beter van af zijn.

 • Mia Brosens

  Ik heb een Zweedse collega, de meeste doden zijn daar ook in rusthuizen. Alles is er wel open maar heel veel Zweden gaan niet op restaurant of naar de winkel. Daar hebben de winkels het heel moeilijk omdat ze geen steun krijgen en hun omzet spectaculair zien dalen. Ik vind onze manier, waar de winkels steun krijgen veel beter. Sta daar maar elke dag met weinig of geen klanten.