Nu Brunei homo's bestraft met steniging, kan Duitse onderscheiding voor sultan niet worden geschrapt

Sultan Hassanal Bolkiah, een van de rijkste mensen ter wereld, kreeg in 1998 bij zijn staatsbezoek aan Duitsland het Grootkruis van Verdienste. Foto uit 2014.
BELGAIMAGE Sultan Hassanal Bolkiah, een van de rijkste mensen ter wereld, kreeg in 1998 bij zijn staatsbezoek aan Duitsland het Grootkruis van Verdienste. Foto uit 2014.
De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier kan niet voldoen aan de wens van leden van de Bondsdag om sultan Hassanal Bolkiah van Brunei het Grootkruis van Verdienste te ontnemen. De sultan kreeg dat in 1998 in het kader van een staatsbezoek.

De parlementsleden willen de onderscheiding afpakken omdat Brunei gisteren de zwaarste vorm van de sharia-wetgeving heeft ingevoerd. Dat betekent dat voortaan de doodstraf kan worden gegeven voor bijvoorbeeld overspel, verkrachting en homoseksuele handelingen. Ook is amputatie van handen mogelijk als straf voor diefstal en geseling voor een scala aan vergrijpen.

Bondspresident Streinmeier legde uit dat bij staatsbezoeken verleende onderscheidingen niet kunnen worden ingetrokken maar dat hij de wrede en onmenselijke straffen die nu in Brunei gelden, scherp veroordeelt.

Het sultanaat is de afgelopen dagen ook op de vingers getikt door de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. De straffen werden inhumaan en in strijd met de mensenrechten en de vrijheid van marteling genoemd. Persoonlijkheden als George Clooney en Elton John hebben opgeroepen door Brunei beheerde chique hotels als het Dorchester in Londen, het Plaza Athénée in Parijs of het Eden in Rome te boycotten.

Sultan Bolkiah, door olie-inkomsten een van de rijkste mensen ter wereld, zei gisteren in een toespraak in Bandar Seri Begawan dat het goed toeven is in zijn land, waar bezoekers vrede en harmonie kunnen ervaren. Brunei was een aantal jaren geleden al begonnen met het geleidelijk invoeren van de sharia en gisteren bereikte dat proces de eindfase.

Deze luxehotels zijn in handen van het investeringsfonds van de Bruneise overheid:

The Dorchester Hotel (Londen).
AFP The Dorchester Hotel (Londen).
Het Parijse luxehotel Plaza Athénée.
EPA Het Parijse luxehotel Plaza Athénée.
Hotel Eden in Rome.
AFP Hotel Eden in Rome.
Hotel Principe di Savoia (Milaan).
AFP Hotel Principe di Savoia (Milaan).
The Beverly Hills Hotel (Beverly Hills nabij Los Angeles).
AFP The Beverly Hills Hotel (Beverly Hills nabij Los Angeles).2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy Acx

    Zijn die gasten eigenlijk nog normaal? wegblijven uit dat middeleeuws land, Freddy Acx

  • Remus Bogaert

    Het westen is zooo hypocriet , een sultanneke met meer medailles dan herssens maar wel een vd rijksten ter wereld , die kan maar loosgaan in zijn stadstaatje gebruik makend van dezelfde religie en methodes als IS .... boycot die onnozelaars en bevries zijn eigendom ....