Nu al urenlange files in Duitsland door vakantie-uittocht

Getty
Het weekend van 14 en 15 juli is voor vakantiegangers een 'wisselweekend' op de Europese wegen, en dat laat zich nu al voelen. Vooral in Duitsland staan zaterdag lange files, zo melden mobiliteitsorganisaties VAB en Touring.

Voor wie richting het zuiden trekt is vandaag een 'rode' dag, met topdrukte tussen 9 en 17 uur. Voor de terugkeer geeft Touring code 'oranje' mee, iets minder druk dus. Daar wordt de grootste hinder tussen 11 en 18 uur verwacht.

In Duitsland is het vandaag erg druk met lange files op de A3. Het is er vooral filerijden op de wegen rond München en richting de Oostenrijkse grens. Op het hele traject tussen Keulen en Neurenberg verliezen automobilisten in totaal 3 uur, meldt de VAB. Tussen Keulen en Frankfurt moet je een uur en een kwartier extra rekenen. Tussen Frankfurt en Würzburg komen daar nog eens 20 minuten bij. Van Würzburg tot Neurenberg verlies je nog eens een uur en 25 minuten.

Wie verder rijdt richting Oostenrijk moet eens nog rekening houden met 70 minuten vertraging tussen Neurenberg en Rosenheim (via München A99, A9, A8) en één uur en 35 minuten vertraging tussen Rosenheim en Salzburg op de A8.

In Frankrijk doet de grootste vertraging zich voor op de A10 tussen Parijs en Bordeaux: daar verlies je in totaal 2u 10 minuten. Op de route Lille-Parijs-Narbonne via Clermont-Ferrand mag je rekenen op een extra rijtijd van bijna twee uur. 

In Zwitserland is het aanschuiven voor de Italiaanse grens in Chiasso en aan de Gotthartunnel verlies je een uur en twintig minutenWie via de San-Bernardinotunnel rijdt, moet rekening houden met een vertraging van een uur tot de Italiaanse grens.

Ook in Oostenrijk is het druk, maar daar staan nog geen lange files. Wie files wil omzeilen, mijdt daar best de A10 Salzburg-Villach (extra rijtijd: 77 minuten) en de Fernpassroute B179 (extra rijtijd: 1 uur 45 minuten).
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Verstrepen

  Is dat dan vakantie?

 • Benny Deridder

  In de zomermaanden is er precies weinig te merken van het koopkrachtverlies, waarvoor de rest van het jaar de vakbonden zo vaak voor staken.

 • Marion Binanti

  guido vermeyen.in de vakantie mogen in duitsland ook zaterdags geen vrachtwagens rijden

 • guido vermeyen

  Op zondag vertrekken, in Duitsland mogen geen vrachtwagens rijden, enkel met "bederfelijke" waren...gelukkig geen "verderfelijke" waren...

 • Patrick Goebel

  Vorige week nog 270km/u gereden in Duitsland en politie voorbij gereden, en daar gebeuren minder ongevallen dan hier ....