Nu al meer asielaanvragen in Duitsland dan in heel 2014

Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere (midden) bij een bezoek aan een asielcentrum nabij de Poolse grens.
PHOTO_NEWS Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere (midden) bij een bezoek aan een asielcentrum nabij de Poolse grens.
Dit jaar hebben in Duitsland al meer mensen een asielaanvraag ingediend dan in heel 2014. Tegen eind juli hadden al rond de 218.000 mensen asiel aangevraagd. Dat deelde Binnenlandse Zaken vandaag in Berlijn mee. Hij verwacht dat er 800.000 migranten naar Duitsland zullen afzakken in 2015.

Dat komt neer op 124 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2014 telden de autoriteiten ongeveer 200.000 asielaanvragen. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zal in de vroege avond de nieuwe asielprognoses voor het lopende jaar bekendmaken. Het is nu al duidelijk dat het aantal hoger zal zijn dan ooit tevoren in de Duitse geschiedenis.

De fractieleider van de sociaaldemocraten, Thomas Oppermann, rekent op 700.000 tot 800.000 asielzoekers tegen het einde van het jaar. Het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) was tot op heden van ongeveer 450.000 asielaanvragers uitgegaan. "We moeten rekenen op een aantal dat tot 800.000 kan gaan", verzekerde Maizière in Berlijn. Hij voegde daaraan toe dat het om een "uitdaging" gaat voor zijn land. Eerdere vooruitzichten maakten gewag van een half miljoen asielzoekers.

Syrië

Volgens Binnenlandse Zaken werden in juli in totaal 37.531 asielaanvragen ingediend. Bijna 40 procent daarvan is afkomstig van mensen uit de zes Balkanstaten Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië. De meeste asielzoekers komen echter uit Syrië.

De BAMF is al geruime tijd overbelast door de hoge vluchtelingencijfers. Het aantal onbehandelde asielaanvragen is intussen naar meer dan 250.000 gestegen.