Nu al bijna 100 doden geteld na explosie bomauto in Somalische hoofdstad Mogadishu

Het wrak van de bomauto.
AFP Het wrak van de bomauto.
De balans van de aanslag in Mogadishu loopt verder op. Intussen zijn er volgens de politie al bijna 100 dodelijke slachtoffers geteld. Er zijn ook tientallen gewonden. Onder de doden zouden veel agenten en studenten, en ook twee mensen met de Turkse nationaliteit zijn. De ontploffing gebeurde tijdens het spitsuur aan een druk kruispunt met een checkpoint.

Vanochtend is een bomauto tot ontploffen gebracht in een drukke wijk van de Somalische hoofdstad. Getuigen hebben het over een “verwoestende” aanslag. Eerdere berichten spraken over meer dan 30 doden. Volgens een Somalisch parlementslid kwamen bij de aanslag ook 17 politie-agenten om het leven.

"Omdat er veel mensen, en vooral veel scholieren, in de buurt waren, was de aanslag verwoestend", zegt getuige Muhibo Ahmed. "Het enige wat ik kon zien waren dode lichamen, waarvan er sommige onherkenbaar waren verbrand", aldus een andere getuige, Sakariye Abdukadir. De aanslag vond plaats bij een drukke controlepost op een invalsweg naar het stadscentrum. Daar was ook een team Turkse ingenieurs aan het werk. Twee van hen lieten het leven, bevestigde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bomaanslag is nog niet opgeëist. Somalië wordt wel al langer geteisterd door aanslagen van al-Shabaab, de aan al-Qaida gelinkte groepering die de Somalische regering omver wil werpen. De groepering werd in 2011 uit de Somalische hoofdstad verdreven, maar voert vanuit de plattelandsgebieden nog vaak guerrilla-acties uit tegen doelen van de overheid of tegen burgers.

EPA
A truck carries wreckage of a car used in a car bomb in Mogadishu, Somalia, Saturday, Dec. 28, 2019. A truck bomb exploded at a busy security checkpoint in Somalia's capital Saturday morning, authorities said. It was one of the deadliest attacks in Mogadishu in recent memory. (AP Photo/Farah Abdi Warsame)
AP A truck carries wreckage of a car used in a car bomb in Mogadishu, Somalia, Saturday, Dec. 28, 2019. A truck bomb exploded at a busy security checkpoint in Somalia's capital Saturday morning, authorities said. It was one of the deadliest attacks in Mogadishu in recent memory. (AP Photo/Farah Abdi Warsame)
AFP
AFP
EPA
REUTERS
Een vrouw kijkt naar de ravage na de explosie.
REUTERS Een vrouw kijkt naar de ravage na de explosie.
REUTERS
EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bart Mans

    De ver van mijn bed show voor velen... Maar dit is afgrijselijk...