Nu al 20 doden bij massale protesten in New Delhi

Sinds het begin van de week zijn er al een twintigtal doden, en meer dan 190 gewonden geteld.
EPA Sinds het begin van de week zijn er al een twintigtal doden, en meer dan 190 gewonden geteld.
In de Indiase hoofdstad New Delhi zijn tijdens de meest gewelddadige protesten in decennia nu al zeker 20 mensen om het leven gekomen. Mensen komen daar op straat tegen de nieuwe burgerschapswet. Er werden ook ongeveer 190 gewonden naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht. Volgens de politie raakten ook zo’n 40 agenten gewond.

Sinds begin deze week bekogelen de hindoes en moslims elkaar met stenen en gaan ze elkaar te lijf met stokken. Moskeeën, winkels en auto’s worden in brand gestoken. Onder de doden is een politieagent, die met een steen werd doodgeslagen.

Oorzaak van het geweld zijn protesten tegen de burgerschapswet die door de hindoenationalistische premier Narendra Modi is doorgedrukt. Tienduizenden mensen betogen al weken tegen die wet, bij enkele protesten was er geweld en vielen doden.

Een man wordt tijdens confrontaties door een tegenstander op de grond geslagen.
REUTERS Een man wordt tijdens confrontaties door een tegenstander op de grond geslagen.

“Moslims gediscrimineerd”

De meest recente confrontaties vonden vooral in het noordoosten van New Delhi plaats, waar een groot aantal moslims leven. Volgens critici discrimineert de burgerschapswet de moslims. Zij zijn de grootste religieuze minderheid van India en maken ongeveer 14 procent van de Indiase bevolking uit. De hindoes zijn goed voor zo’n 80 procent. De moslims in het land voelen zich in de steek gelaten door de Indiase overheid onder Modi. Ze zeggen zelfs dat de overheid het geweld tegen hen zelfs aanmoedigt.

De nieuwe controversiële wet maakt het voor veel migranten uit drie buurlanden (Pakistan, Bangladesh en Afghanistan) makkelijker om in te burgeren, als ze in hun eigen land voor hun geloof vervolgd worden. Tenzij ze moslims zijn, wat bij de religieuze minderheid in India dus voor protesten zorgde.

De confrontaties van de voorbije dagen vielen ook samen met het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan India. Hij was twee dagen lang in het land om onder andere de Taj Mahal te bezoeken en voor een staatsdiner in de hoofdstad New Delhi.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • patrick geerinck

    dat verdomde geloof toch he we waren beter af zonder.

  • Jean-Pierre Vercruysse

    De hindoes zijn de belangrijk bevolking groep met een gans andere mentaliteit dan islams. Begrijp dat zij zich verdedigen